Dogovor Panderovski-Osmani

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski najavio je povećanje broja vojnika njegove zemlje pri misiji Kfora na Kosovu.

Vjosa Osmani se sinoć sastala sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Pendarovskim na marginama samita inicijative "Brdo - Brioni" u blizini Kranja, i saopštila da je sa njim razgovarala o više tema.

"Predsjednik Pendarovski obavjestio je Osmanijevu da će njegova zemlja povećati prisustvo u trupama Kfora, istovremeno podržavajući liberalizaciju viznog režima, evropski put Kosova i članstvo u NATO-u", navodi se u saopštenju.

Trenutno Sjeverna Makedonija na Kosovu ima 44 vojnika, a njihovi zadaci u sastavu Kfora uključuju patroliranje i obezbjeđivanje manastira Visoki Dečani, kao i kampa "Vilagio Italia" u Peći.

Jedan dio kontingenta radi u Glavnom štabu Kfora u Prištini.

Nije navedeno koliko će dodatnih vojnika Sjeverna Makedonija da pošalje na Kosovo, kada i gdje.

Najava povećanja broja makedonskih vojnika dolazi nakon što su hrvatske vlasti odlučile da svoj vojni kontingent na Kosovu uvećaju na 150 vojnika.

Na sastanku Pendarovskog i Osmanijeve najavljeno je da će uskoro biti održan zajednički sastanak vlada Kosova i Sjeverne Makedonije.