Profesor sa Univerziteta

Profesor Edward Joseph sa Univerziteta "Johns Hopkins" smatra da bi Evropska unija trebalo jednoglasno da odlučuje o pitanju Kosova i tako, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, pokuša da riješi ovo pitanje i učvrsti stabilnost na Balkanu, prenosi Reporteri.

“Srbija nije priznala Kosovo, tako da pitanje Kosova ostaje na čekanju, kao i Srbija. Problem je što nismo jedinstveni po pitanju Kosova. Zbog ovih podjela, zbog ovih pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo, koje imaju isti položaj kao i Srbija. Čini mi se da imaju isti položaj kao Rusija i Kina. Ako pet zemalja EU ima isti položaj kao Srbija, Rusija i Kina, onda Srbija nije stimulisana da prizna Kosovo”, rekao je on.

Edward Joseph je naglasio da kosovski lideri nemaju nikakav uticaj te da su u “sekundarnom položaju”.

“Kosovu je potrebno priznanje. Uopšte nije važno šta Kurti kaže - da mu dijalog nije prioritet, jer to nije stvarnost. Realnost je da je Kosovu to potrebno i on to dobro zna. Kosovo je u slabijoj poziciji jer nema uticaj, a nemamo ni mi. Dakle, nije centar problema. Kurti je premijer svih građana, a to uključuje i kosovske Srbe. Ne može da promjeni nacionalnost svojih građana. Ne može da kaže ‘vi ste sada građani Kosova, ali mi ćemo to promjeniti jer ćemo biti konfederacija sa Albanijom“, istakao je Joseph.

Joseph je naglasio da podjele snaže uticaj Srbije i zato je njen uticaj evidentan.

“A pošto ima uticaja, mi smo u slaboj poziciji zato nam je potrebna Srbija. Skoro smo u poziciji da je molimo. A šta mi radimo? Smatramo li Srbiju odgovornom za svoje obaveze da se pridruži EU i da se pridržava vrednosti i standarda EU? Ne mi to ne radimo”, rekao je Jozeph, ukazujući da Srbija promoviše vrijednosti Rusije, Kine i Mađarske, a Zapad je “i dalje ne poziva na odgovornost jer je potrebna u kosovskom pitanju”.

On je ukazao da ukoliko bi pet zemalja EU, Španija, Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar, priznale Kosovo, taj problem bi se odmah riješio i situacija između Kosova i Srbije bi se stabilizovala.

“Ali znamo da ovih pet zemalja neće priznati Kosovo zbog svojih unutrašnjih problema, poput Katalonije u Španiji. Stoga sam pronašao rješenje. Te zemlje ne treba da priznaju Kosovo, ali te zemlje zajedno sa ostatkom EU i SAD  moraju stvoriti jednoglasnu poziciju koja se odnosi na Kosovo, Srbiju i ostatak regiona. Možda neće priznati cijelo Kosovo i to će možda biti u redu, ali te zemlje moraju da postave ograničenja jer je Srbija kandidat za članstvo u EU, a Kosovo ima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa evropskim blokom”, rekao je on.

Joseph je ukazao da bi, u tom slučaju, Srbiji bilo zabranjeno vođenje kampanje za nepriznavanje Kosova, dodajući da bi to trebalo da zabrane EU i SAD, kao i zabranu lobiranja da se zaustavi članstvo Kosova u Interpolu.

“S druge strane, Kosovo ne može da vrši političku agresiju na Srbiju i Srbe na Kosovu i preti ujedinjenjem sa Albanijom, čineći Srbe na Kosovu još manjim. Pa ko je Kosovo da učini tako nešto? Kosovo to ne može. Ne ako želite da primjenite SSP. I ove akcije nisu u skladu s tim. Oni predstavljaju agresiju i to se mora zaustaviti”, rekao je Joseph.

On je rekao da se trenutno EU i SAD prema Srbiji odnose na privilegovan način.

“Pošto nemamo uticaj na Srbiju, privilegujemo je. Srbija se može ponašati nedemokratski, može se udružiti sa Rusijom i Kinom i možemo reći ‘vi ste lideri’. Ovo mora da se završi. Ovo se završava kada se prema Srbiji odnosimo kao prema drugim zemljama. Ne stavljajući je u lošiji položaj, ali ni u bolji od ostalih. Tada bismo mogli imati dva principa. Jedan iz EU, a drugi iz NATO. Sve je vrlo pažljivo osmišljeno i povezano sa Srbijom i Kosovom, koji imaju sporazume sa EU”, rekao je Joseph.

Prema njegovim riječima, princip EU predviđa da Srbija i Kosovo ne mogu vršiti političku agresiju jedna na drugu.

“NATO princip je vrlo specifičan i odnosi se na promjene granica. U ovom slučaju to je povezano sa mogućnošću ujedinjenja Kosova sa Albanijom, ali i Bosnom i Hercegovinom. Dakle, ovo se može odnositi na sve države. To je ono što radimo sa ovim principima. Omogućuju EU i SAD da urade nešto što sada ne mogu, jer nemaju podršku svih država, jer je pet država EU u vezi sa pitanjem Kosova povezano sa Srbijom i Rusijom i Kinom”, istakao je Joseph.

On je ukazao, da bi SAD mogle biti primorane da uspostave bilateralni sporazum sa Kosovom.

“Ako je Španija zainteresovana samo za Kataloniju i na taj način omogućava Srbiji da nastavi svoju političku agresiju i omogući joj da utiče na Rusiju i Kinu, onda nas i ona podstiče na neke promjene. Dakle, SAD mogu biti primorane da uspostave bilateralni sporazum sa Kosovom, povodom čega ni Španija, ni Srbija, ni Rusija, ni Kina ne mogu ništa da učine. A ako SAD pretvore Kosovo u strateškog partnera, onda se za Srbiju sve mijenja. Strategija Srbije u tom području propada, dok Kosovo dobija sigurnost gotovo kao da je članica NATO”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri