Sastanak lidera Zapadnog Balkana

Predsjednica Vjosa Osmani učestvovaće na desetom sastanku lidera Zapadnog Balkana u procesu Brdo-Brioni, na kom će se razgovarati o posljedicama pandemije, ekonomskom oporavku i procesu proširenja EU, prenosi Koha.

Regionalna saradnja i dijalog Beograda i Prištine stručnjaci za evrointegracije navode kao ključne kriterijume za napredak ka integraciji u Evropsku uniju. Kosovo je dobilo kritike međunarodne zajednice zbog neuspjeha u sprovođenju inicijative Mini Šengen koju, kako navodi list, ne pominje ni trenutni program Vlade Kosova.

Predsjedništvo Kosova je saopštilo da na samitu Brdo Brioni biti razmotrene posljedice pandemije, ekonomski oporavak i procesu pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

"Na samitu Brdo- Brioni predsjednica Osmani će predstaviti stavove Kosova. Na marginama sastanka Osmani će održati sastanke s predsjednicima Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije," navodi se u saopštenju predsjedništva.

Učešće na samitu lidera Zapadnog Balkana potvrdili su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, članovi bosanskog predsjedništva Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Albanije Ilir Meta, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski. Proces Brdo-Brioni je zajednička inicijativa Slovenije i Hrvatske usmjerena na davanje zamaha razvoju jugoistočne Evrope, kroz rješavanje pitanja regionalne politike i ubrzanje procesa pridruživanja Evopskoj uniji.

Stručnjaci za evrointegracije ističu da je regionalna saradnja međunarodna obaveza prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) zahtjeva od svih zemalja zapadnog Balkana na njihovom putu ka Evropskoj uniji osiguraju dobrosusjedstvo i duboku regionalnu saradnju. U političkom smislu, Kosovo je dio Vijeća za regionalnu saradnju, poput Berlinskog procesa dok na polju ekonomije od CEFTA-e Kosovo ima veliku korist. Samit Brdo-Brioni je pravi korak za Kosovo da promoviše regionalnu saradnju koja je, zajedno sa dijalogom, ključni kriterijum za unapređenje evropskog puta“, rekao je Demush Shasha iz Epik instituta.

Po njegovim riječima, Kosovo ne bi trebalo da podržava mini-šengensku inicijativu nego bi trebalo da zahtjeva sprovođenje ciljeva Mini-šengena u okviru Berlinskog procesa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore