Albanija, Slovenija, S. Makedonija...

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se na društvenim mrežama zahvalio državama na podršci Izraelu zbog posljednjih sukoba sa Hamasom, a među zastavama koje je objavio se našla i Bosna i Hercegovina.

On se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Brazilu, Nizozemskoj, Italiji, Njemačkoj i drugim zemljama, a kada je riječ o regionu osim zastave Bosne i Hercegovine, tu je i zastava Albanije, Slovenije i Sjeverne Makedonije.
Uz zastave napisao je: "Hvala vam što ste odlučno stali uz Izrael i podržali naše pravo na samoobranu od terorističkih napada".

Bosna i Hercegovina nije zvanično podržala Izrael u sukobima koji su ponovo pokrenuti ove sedmice, ali podrška u vidu projekcije zastave jeste poslata iz Banje Luke i Trebinja te iz zapadnog dijela Mostara.

U administrativnom centru Banje Luke, odnosno Palati Republike Srpske projektovane su izraelske boje, međutim iz Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine poslata je podrška Palestini.

Također je na Starom Mostu u Mostaru, uprkos negodovanjima postavljena zastava Palestine, a Hercegovina je svoju podršku potvrdila postavljanjem zastave u Blagaju i Konjicu.

Sukobi između Izraela i Hamasa su eskalirali u nedjelju navečer, odnosno ponedjeljak ujutru nakon što je Hamas raketirao Izrael. Svemu su prethodile sedmice sukoba između izraelske policije i Palestinaca ispred džamije Al-Aqsa u vrijeme ramazana.

U međusobnim napadima ubijeno je 150 Palestinaca i 10 Izraelaca no nepoznat je omjer stradalih civila i vojnika. Materijalna šteta vidljiva je s obje strane.