Predsjednik Slovenije

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjasnio se danas za geopolitički pristup Evropskoj unije u procesu proširenja i brzi prijem Zapadnog Balkana, jer samo to, kako je rekao, može osigurati mir, bezbjednost i stabilnost.

Pahor je, na konferenciji za medije poslije susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ukazao da postoje aktuelno dvije vrste zabrinjavajućeg umora, na jednoj strani umor o proširenja u EU, a na drugoj u mnogim zemljama Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi i padu poverenja u evropsku perspektivu.

"To nije u interesu EU ni građana na Zapadnom Balkanu. Sa svježom strategijom koja bi istakla geopolitički pristup proširenja želimo da upozorimo Brisel da samo brzim ulaskom svih zemalja regiona može da se zadrže mir, bezbjednost, stabilnost“, podvukao je Pahor.

On je rekao da će naravno neki problemi ostali, ali smatra da će biti jednostavnije da se riješe nakon ulaska u EU.

Pahor je rekao da bi neka pitanja, koja su osjetljiva, bilateralna, mogla lakše da se riješe ili bi postala nebitna, zajedničkim pristupanjem Uniji.

Izrazio je nadu da će Brisel razumijeti poruku Slovenije, koja početkom iduće godine predsjedava Uniju.

"Ako pogledate kartu Evrope vidite da je Zapadni Balkan okružen zemljama EU. Ako pogledate apsorpcijsku sposobnost radi se samo o oko 10 miliona ljudi, što nije veliki izazov i problem za EU, kao što bi bio sa Turskom“, naglasio je Pahor.

Izvor: Tanjug