Visoki predstavnik EU

Po završetku ministarskog zasjedanja Unije, visoki predstavnik EU Joseph Borell rekao je i da nema ništa novo o dijalogu Beograda i Prištine od kada je nedavno razgovarao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, prenosi Reporteri.

Visoki predstavnik EU je objasnio da mu je premijer Kurti rekao da još nije spreman za dijalog, da je tek stupio na dužnost, i da tek treba da prouči ceo dosije pregovora.

"Dogovorili smo se da nova runda dijaloga treba da se održi prije zasjednja ministara spoljnih poslova EU krajem juna i nadam se da će dotle imati sve potrebne informacije i doći u Brisel prije kraja juna dobro pripremljen", stavio je do znanja Borell.

Ponovio je potrebu za liberalizacijom viza za Kosovo i objasnio da će se dijalog Srbije i Kosova nastaviti kada kosovska strana bude spremna, koja je tražila vrijeme za pripremu.

Dodao je i da je pozvao vođe sa Zapadnog Balkana da dođu u Brisel.

"Da održimo sastanak, večeru i razmotrimo cjelokupnu situaciju na Zapadnom Balkanu, kao što smo i mi na ministarskom zasjedanju to učinili", saopštio je visoki zvaničnik EU zadužen za međunarodne poslove i bezbjednost.

Primjetio je i da je o Zapadnom Balkanu Savjet ministara EU raspravljao prvi put za posljednje dvije godine, što je, prema njegovim riječima, prilično neobično.

"Nećemo čekati čak ni dva mjeseca i prije leta će Zapadni Balkan ponovo biti na našem dnevnom redu i mi ćemo upriličiti prijedloge koje će članice EU moći da sprovedu, ako ih bude, ako ne sve se odlaže za jesen", stavio je do znanja Borell.

Preneo je stav ministara EU da "region Zapadnog Balkana ima posebnu ulogu u Evropi i saglasili smo se da Zapadni Balkan ima ključnu geopolitičku ulogu za Evropsku uniju".

"Na ministarskom zasjedanju je ispoljena vidljiva saglasnost da region Zapadnog Balkana mora ubrzati evropske reforme i da se moraju dati snažnije, povoljne i predusretljive poruke", zaključio je Borell, uz opasku da je stav ministara bio da Bugarska i Sjeverna Makedonija moraju same da riješe bilateralne sporove.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri