Šef diplomatije EU

Šef diplomatije Evropske unije, Joseph Borell, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati prije kraja juna jer je nova vlast na Kosovu tražila dodatno vrijeme da se upozna sa situacijom is prethodnih runda dijaloga, prenosi Tanjug.

”Ne možemo da odemo na odmore bez nastavka dijaloga. Dogovorili smo se da prije kraja juna imamo novi sastanak. Nadam se da će do tada imati sve potrebne informcije i da će doći pripremljeni u Brisel", poručio je Borell.

Borell je za sljedeću nedjelju najavio da će organizovati tradicionalnu večeru za lidere Zapadnog Balkana u Briselu.

”Na večeri ćemo razmotriti cijelu političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je veliki geopolitički problem. Region je dio problema i dio rješenja. Moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi i sljedeće nedjelje sa svim liderima sa Zapadnog Balkan”, kaže Borell.

Tokom sastanka Savjeta EU i debate o Zapadnom Balkanu pozvao EU ministre da predstave konkretne prijedloge za jačanja EU angažmana u regionu.

”Nećemo čekati još dvije godine, niti dva mjeseca, prije nego što stavimo Zapadni Balkan ponovo na EU agedu. Prije ljeta ponovo ćemo razgovarati i razmotrićemo prijedloge zemalja članica. Sada je trenutak da iskoristimo momentum da se više angažujemo sa regionom”, poručio je Borell.

Naglasio je da su se ministri spoljnih poslova EU tokom strateške debate o Zapdnom Balkanu složili u ocjeni da "region ima specijalnu ulogu u Evropi i za Evropu".

"Saglasni smo da je Zapadni Balkan region od ključne geostrateške uloge za EU. Naša posvećenost Zapadnom Balknu mora da bude vidljiva i to se ne sme dovoditi u pitanje", kaže Borell.

Pored jasne EU pespektive regiona, iz Brisela stiže poruka o želji za jačanjem političkog angažamana sa partnerima na Zapadnom Balkanu po pitanjima borbe protiv pandemije, ekonomske saradnje, povezivanja, odbrani od spoljnih uticaja i dezinformacija.

Istovremeno, stiže i poruka o potrebi za ubrzanjem evropskih reformi na Zapadnom Balkanu i jačanju pozitivnog i konstruktivnog narativa kada je u pitanju EU u regionu, ali i Zapadni Balkan u EU.

Tokom nedavne posjete Briselu Albin Kurti je održao brojne sastanke, na kojima se, između ostalog, razgovaralo o dijalogu između Beograda i Prištine.

Kurti i dalje ostaje pri stavu da dijalog nije među tri glavna prioriteta vlade, ali da će se angažovati i po tom pitanju, navodi portal Reporteri.

Izvor: Kosovo Online/Tanjug