Sastanak u Briselu

Nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu, čija je tema bio Zapadni Balkan, hrvatski mediji navode da EU u suštini ne zanima BiH nego Srbija, prenosi B92.

Tema jučerašnjeg sastanka u Briselu bila je, kako je to objasnio visoki predstavnik EU Joseph Borell, situacija na Zapadnom Balkanu, a cilj razgovora kako da se Unija jače angažuje u regiji i da ponudi bolju, snažniju evropsku perspektivu za region.

Kako navodi zagrebački Jutarnji list, sastanak o Zapadnom Balkanu sazvan je na hrvatsku inicijativu nakon što se pojavio "non pejper", navodno nastao iz pera slovenačkog i mađarskog premijera, Janeza Janše i Viktora Orbana, a koji je predlagao da se BiH raspadne po etničkom kriterijumu.

Zagreb je potom, kako se navodi, pokrenuo "hvalevrednu diplomatsku akciju, pridobio podršku pet članica, među kojima Sloveniju i Mađarsku, i podjelio članicama svoj 'non pejper', koji se zalaže za teritorijalno očuvanje BiH".

To je i razumljivo, navodi dalje Jutarnji, jer je nestabilnost BiH strateška noćna mora za Hrvatsku i Srbiju.

Jutarnji međutim navodi da je za EU ključni problem Srbija i pitanje Kosova. Srbija je najveća država u regiji, s uplivom u BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji.

Prije sedam dana bivši slovenački predsednik Milan Kučan potvrdio je da mu je Herman Van Rompuy, prvi predsjednik Evropskog savjeta, nakon što mu je prije deset godina predao dokument o stanju u BiH, odgovorio:

"Pažnja EU - sve dok nema rata - usmjerena je na Srbiju, Srbiju treba što prije osposobiti i primiti u EU kako bi ona kao regionalna sila na Balkanu preuzela odgovornost za pacifikaciju Balkana".

Taj se trend, kako navode izvori Jutarnjeg u Briselu, vidi i u "non-pejperu" o rješenju kosovskog pitanja koji u potpunosti ide u prilog Beogradu.

U prilog tome, nastavlje se u tekstu, idu i zaključci jučerašnjeg sastanka, koji se završavaju rečenicom: "Ministri su takođe zatražili brzi nastavak dijaloga Beograda i Prištine te ponovili trajnu i nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH".

BiH je, ne slučajno, na dnu popisa s porukom o teritorijalnom integritetu. Razumljivo, je i dalje nema pomaka oko 14 tačaka koje je EU postavila prije dvije godine kao uslov da bi se moglo razgovarati o kandidaturi za članstvo.

BiH nema stratešku težinu za EU kao što ima Srbija ili Kosovo koje i dalje ne priznaje pet članica. Ili Sjeverna Makedonija, neuralgična tačka regiona.

EU je zamorena BiH-om, nije slučajno Borelj u nedjelju objavio blog o BiH u kojem je napisao da je sastanak s Predsjedništvom BiH prije desetak dana bio "težak, uz brojne napade i međusobne uzajamne optužbe trojice članova".

Dakle, zaključuje se u tekstu, EU će se i dalje baviti Zapadnim Balkanom, ali primarni je cilj Srbija i Kosovo. A kad je riječ o BiH, dovoljno je reći da bi dogovor o izbornom zakonodavstvu trebalo biti dovršen do kraja maja, a još nema niti naznaka kompromisa.

Izvor: B92