Dostavljeno

Očekivanja premijera Albina Kurtija da će sa novom američkom administracijom na čelu sa Joeom Bidenom nestati i zahtjevi za ispunjavanje obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, koji je potpisala prethodna vlada, nisu se ostvarila, prenosi Gazeta express.

Izvori tog medija, iz Sjedinjenih Američkih Država, navode da je Trumpov bivši specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell zamoljen da novu administraciju obavjesti o sporazumu postignutom prošlog septembra i o narednim koracima u okviru njega.

"Administracija Bidena zatražila je od Grenella informacije o ekonomskom dogovoru i njegovim sljedećim koracima, što je Grennel i dostavio. Želimo da radimo na njegovom sporazumu uz veće učešće Evropljana“, rekao je izvor Gazete express.

Nova američka administracija, koju predvodi predsjednik Joe Biden, opisuje sporazum kao nestranački i zbog toga želi da se on primjeni na terenu.

Aktuelni predsjednik vlade Kosova Albin Kurti imao je brojne sukobe sa Richardom Grenellom kojeg je, između ostalog, optužio i da je odgovoran za njegovo rušenje sa vlasti prilikom prvog upravljanja Vladom.

On je među prvima podržao Bidena u borbi za mjesto američkog predsjednika i poručivao je da, kada dođe na vlast, neće sprovoditi dogovore koje je "potpisao nelegitimni premijer Avdullah Hoti".

"Kada se vratimo na vlast, nećemo morati da ispunjavamo obaveze ilegalnog premijera Kosova. Potpisivanje nekoherentnih i netransparentnih tekstova protivno je volji naroda, demokratskom poretku i time je prekršen Ustav. Oni neće biti ratifikovani u našem parlamentu", poručio je tada Kurti.

Novi američki državni sekretar Antony Blinken uputio je prvo upozorenje da postignuti sporazum neće biti sklonjen dolaskom novog predsjednika SAD.

"Što se tiče posla koji je urađen u slučaju Kosova i Srbije, pozdravljam to. Kao što znate, izabrani predsjednik Joe Biden je u prošlosti proveo dosta vremena u ovim zemljama. Vjerujem da dijeli vaše uvjerenje da možemo učiniti neke stvari kako bismo pomogli Kosovu da napreduje, a takođe se nadamo da će se to dogoditi i sa Srbijom", rekao je Blinken tokom izvještaja američkom Senatu, nekoliko dana nakon pobjede Bidena na izborima.

Stav Bidenove administracije je i da bi sporazumi iz Vašingtona trebalo da budu osnova za budući rad Vlade Kosova.

State department je rekao da želi da podstakne novu vladu Kosova da pregovore sa Srbijom postavi kao prioritet na putu ka međunarodnom priznanju.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express