Ukradeni u Švedskoj

Hrvatska policija je saopštila da je u Zagrebu uhapsila muškarca sa ukradenim medicinskim respiratorima koje je nabavio na Kosovu, a čija vrijednost se procjenjuje na 350.000 eura, prenosi Bizlife.rs.

Hrvatska policija je saopštila da su policijski službenici iz Zgreba sproveli istragu nad 25-godišnjakom kojeg sumnjiče da je od 8. marta do 2. aprila 2021. godine preko trgovačkog društva sa Kosova za trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu, u kojem je on odgovorna osoba i direktor, nabavio 24 medicinska respiratora proizvođača iz Švedske.

"Tokom kriminalističkog istraživanja putem međunarodne saradnje potvrđeno je da su respiratori otuđeni u Švedskoj, odnosno da je prijavljena krađa 15. februara 2021. godine tokom samog njihovog transporta kroz Švedsku. Medicinske respiratore, sumnja se, nabavio je s namjerom njihove dalje preprodaje u treće zemlje i s ciljem ostvarivanja protivpravne imovinske koristi, iako je znao ili morao znati da su respiratori ukradeni", kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, s obzirom na značaj ove medicinske opreme u jeku aktuelne pandemije, takvi uređaji se od strateškog značaja kupuju po tačno propisanom protokolu uz uključivanje institucija koje to prate i evidentiraju.

"Upravo takav netipičan način kupovine koji nije u skladu s uobičajenim i zakonski regulisanim načinom nabavke ove medicinske opreme upućuje na sumnju da je osumnjičeni znao ili morao znati da su respiratori pribavljeni krivičnim djelom, a samim time upućuje i na sumnju u počinjenje krivičnog djela s ciljem ostvarivanja protivpravne imovinske koristi", zaključeno je u saopštenju.

Izvor: Bizlife.rs