Odluka Vlade

Vlada u Podgorici donela je odluku da se stranim turistima koji se razbole od kovida-19 za vrijeme boravka u toj zemlji omogući bolničko liječenje o trošku Crne Gore, prenosi Tanjug.

Crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je na konferenciji za medije da će zdravstveni protokoli naredne sedmice biti distribuirani turističkoj privredi i ambasadama i biće i na engleskom i ruskom jeziku.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je rekla da su se potrudili da pojednostave protokol i da će turistima biti objašnjeno kako da se ponašaju ako osjete simptome kovida-19 ili se zaraze istim.

"Vlada je donela odluku da se turisti, koji se razbole od kovida-19 za vrijeme boravka u Crnoj Gori i budu bolnički zbrinuti, liječe o trošku države", rekla je ona za Vijesti.

Testiranje PCR metodom će se, u slučaju da je turistima potrebno za povratak u svoju zemlju, nesmetano obavljati u Crnoj Gori, a svi hotelijeri će 10 odsto kapaciteta nameniti za eventualne slučajeve obolevanja od kovida-19, dodala je ministarka Borovinić Bojović.

Državljani Kosova, Srbije, Hrvatske, BiH, Rusije, Belorusije, Ukrajine i Albanije će i dalje moći da uđu u Crnu Goru nez obaveznog PCR testa.