Rasprava 10. maja

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije raspravljaće 10. maja, o prilikama na Zapadnom Balkanu, potvrđeno je novinarima u sjedištu EU, kao i to da će dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova biti među ključnim tačkama u okviru rasprave, piše Radio slobodna Evropa, prenosi RTK.

Na sastanku kojim će predsedavati šef evropske diplomatije Joseph Borell, najavljeno je učešće specijalnog EU predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka koji bi trebao da obavjesti ministre o pripremama za održavanje nove runde na najvišem političkom nivou kojim će se obeležiti obnova dijaloga Prištine i Beograda.

U sklopu debate o prilikama u regionu, prema najavama briselskih zvaničnika, raspravljaće se o “geopolitičkom pristupu EU prema Zapadnom Balkanu”. Radi se inače o, kako se ističe “dugo očekivanoj strateškoj debati” o Zapadnom Balkanu.

Izvori iz EU navode da se debata neće fokusirati na proces pristupanja zemalja regiona.

”I bez diskusije je jasno da Zapadni Balkan ima evropsku pespektivu. Ovde ćemo se baviti spoljnom politikom”, objasnio je jedan evropski zvaničnik.

Taj sagovornik je najavio da će se između ostalog na ministarskom nivou razgovarati o uticaju trećih zemalja na Zapadnom Balkanu, jer je jasno da se situacija “značajno promenila kada je riječ o uticaju spolja na zemlje regiona”.

Evropski zvaničnik je priznao da u briselskim krugovima postoji zabrinutost zbog “sve veće frustracije u regionu” zbog zastoja u procesu proširenja te se zato gleda na mogućnosti kako da Evropska unija povrati izgubljeni uticaj na Zapadnom Balkanu.

“EU ne insistira na ekskluzivnosti prisustva u regionu, ali je važno da EU bude prisutna i da bude vodeći igrač”, rekao je zvaničnik EU.

Inače, šefovi evropskih diplomatija zemalja članica EU se sastaju jednom mjesečno. Ova debata je prvenstveno bila planirana za aprilski sastanak međutim budući da su tada ministri raspravljali u formatu video-linije, tema je prebačena za majsko okupljanje.

“Zapadni Balkan je isuviše važna tema za nas, stoga tretiranje ovog pitanja zahtjeva fizičko prisustvo svih ministara. Zato smo se svi složili da se o regionu raspravlja u maju kada će u Brisel doći svi ministri”, objasio je za RSE jedan diplomatski izvor.
Izvor: RTK