Hrvatski predsjednik Zoran Milanović demantovao je pisanje medija u Srbiji kako je nudio garancije Sudu u Hagu kako bi se bivšem predsjedniku Kosova, haškom optuženiku, Hashimu Thaçiju omogućilo da se brani sa slobode, javlja Radio Slobodna Evropa.

“To je nemoguće. Ne mogu dati takvu garanciju, jer to nije moje ovlašćenje”, kazao je u odgovoru na novinarsko pitanje tokom posjete Sisku u srijedu, 5.maja.

On je podsjetio da je već prilikom podizanja optužnice protiv Hashima Thaçija rekao da o njoj misli “sve najgore”. On je ocjenio da je optužnica protiv Thaçija način da se „upropasti regija“.

“Sada će mi to vjerovatno netko u beogradskoj čaršiji zamjeriti, ali ja nisam neprijatelj Srba, niti sam bio, niti ću to ikada biti. Naprosto smatram da je to štetno. Thaçija je trebalo davno optužiti ili ostaviti na miru, jer neki ljudi iz Beograda prolaze lišo (nedirnuti op.a.),” poručio je Milanović.

Milanović je naveo i da je uvjeren da će Hashim Thaçi zbog “ničim dokazanih” navoda u izvještaju Savjeta Evrope o navodnom trgovanju organima vjerovatno dočekati starost pred tim sudom.

“U tom smislu smatram da je to jedna šteta, ali da sam nudio bilo kakva jamstva – ne, ni ne mogu to nuditi. To je naprosto nemoguće. I da jesam govorio, ja to ne mogu,” kazao je Milanović.

Naveo je i kako Hrvatska ne bi napravila ni ono što je napravila Mađarska kao članica EU – da da azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, koji je 2018. godine pobjegao u Mađarsku da ne mora odslužiti zatvorsku kaznu zbog korupcije od dvije godine.

Specijalni sud u Hagu za istragu zločina tokom rata na Kosovu u novembru prošle godine podigao je optužnice protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, nekadašnjeg predsjednika Skupštine Kosova, Rexhepa Selimija, nekada lidera poslaničke grupe pokreta Samoopredjeljenje, i Jakupa Krasniqija, takođe nekada predsjednika Skupštine Kosova. Terete se za ratne zločine počinjene tokom 1998. i 1999. godine u vrijeme sukoba na Kosovu.

Svi se oni nalaze u pritvoru u Hagu od novembra prošle 2020. godine, gdje su u međuvremenu negirali krivicu po tačkama optužnice.

Sudi im se pred Specijalizovanim vijećem, izmještenim kosovskim sudom u Hagu, kojim predsjedavaju međunarodne sudije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa