Vakcinacija u regiji

U Crnoj Gori je prvog dana masovne imunizacije vakcinu protiv COVID-19 primilo oko 10 hiljada stanovnika, što je 1,5 posto ukupne populacije te zemlje, priopćilo je u srijedu ministarstvo zdravlja te zemlje.

Time je, kako su izračunale crnogorske zdravstvene vlasti, Crna Gora postavila rekord u Evropi po broju datih doza u jednom danu srazmjerno broju stanovnika.

Prema dostupnim podacima, do sada je rekorder bila Njemačka, koja je vakcinisala milion stanovnika u jednom danu, što je 1,2 posto njene populacije.

“Ovo je uspjeh cijele države, s naglaskom na građane čija je svijest o značaju cijepljenja za čistu desetku”, poručila je crnogorska ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović, prenijela je Hina.

Masovna vakcinacija stanovništva u Crnoj Gori počela je u utorak nakon što je tokom vikenda iz Kine dopremljeno 200 hiljada doza Sinopharmove vakcine.

Prve dvije hiljade doza BioNTech/Pfizer vakcine koje je donirala Evropska unija u Crnu Goru su stigle jučer i one su namijenjenjene prioritetnim grupama.