‘Krivo su me preveli!‘

„Nemam nikakvih službenih informacija ili potvrde da bi Hrvatska mogla dati garancije za puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsjednika Hashima Thaçija na slobodu. Nikad nisam kazala da hrvatske vlasti rade na tome, već da o tome nema službenih informacija. Srpski mediji su me namjerno ili nenamjerno pogrešno preveli“, kazala je saborska zastupnica Ermina Lekaj-Prlaskaj za Jutarnji.hr

Mediji u Srbiji uzbunili su se zbog njenih navodnih izjava na jednoj televiziji na Kosovu da bi Hrvatska mogla dati garancije za puštanje Hashima Thaçija na slobodu. Korak dalje otišao je bivši zapovjednik OVK na području Košara, Hisen Berisha, koji je u istoj emisiji izjavio da nakon Slovenije i Austrije i Hrvatska nudi grancije za haške optuženike te dodao da se hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponudio da bude garant na Specijalnom sudu za puštanje bivšeg predsjednika Hashima Thaçija i drugih kako bi se branili sa slobode što uključuje i plaćanje novčane garancije.

„Stvarno ne znam odakle gospodinu Berishi ove informacije. Hashim Thaçi nije državljanin Hrvatske i meni kao pravnici uopće nije poznat pravni model po kojem bi Hrvatska mogla izdati garancije za osobu koja nije njezin državljanin“, kazala je Lekaj Prlaskaj.

U Uredu predsjednika također nemaju informacije o takvoj inicijativi, a nigdje nije moguće pronaći ni službene informacije da su Slovenija i Austrija dale garancije za Thaçija.

Informacije o navodnoj hrvatskoj inicijativi s Kosova dolaze dva dana prije službenog posjeta hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana Prištini. U Ministarstvu vanjskih poslova je za Jutarnji.hr rečeno da nemaju nikakve informacije o toj navodnoj inicijativi i da to nije tema razgovora s kosovskim domaćinima. Tema razgovora sa kosovskim premijerom, predsjednicom, ministricom vanjskih poslova i predsjednikom Parlamenta su podrška Kosovu na europskom putu, položaj hrvatske manjine na Kosovu, hrvatsko sudjelovanje u operaciji KFOR, stabilnost u regiji te dijalog sa Srbijom.

Iako je bilo najava kako će se razgovarati i o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, kako saznaje portal, ni to neće biti tema ovog sastanka.

Specijalni sud u Hagu za istragu zločina tijekom rata na Kosovu u listopadu prošle godine podigao je optužnice Hašima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija zbog počinjenja ratnih zločina na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine. Svi se oni nalaze u pritvoru u Hagu od novembra prošle godine.