Imunizacija u regiji

U Sjevernu Makedoniju danas stigla isporuka od 200.000 kineskih vakcina Sinopharm.

U Sjevernu Makedoniju danas je stiglo 200.000 vakcina protiv korona virusa kineskog proizvođača Sinopharm, prenosi agencija Beta.

Te vakcine kupljene su u direktnom dogovoru sa kompanijom iz Kine i do sada je to najveći kontingent koji je stigao u Skoplje.

Vakcine su u poliklinici "Jane Sandanski“ dočekali ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče i kineski ambasador Zhang Zuo.

Filipče je rekao kako će dugoočekivane vakcine Sinopharma najkasnije od ponedeljka biti distribuirane na vakcinalne punktove za masovnu imunizaciju i da će vakcinacija građana tom vakcinom početi u utorak.

Ministar je istakao kako u maju očekuje i druge značajno velike količine vakcina i da iskreno vjeruje da će do početka ljeta visok procenat stanovništva biti vakcinisan i da će to u potpunosti doprinijeti promjeni slike epidemije u Sjevernoj Makedoniji.

Masovna imunizacija

Filipče je prethodno najavio da će odmah nakon praznika početi masovna imunizacija kineskim vakcinama i da očekuje da bi moglo da se vakciniše i po 10.000 građana dnevno.

Masovna imunizacija kineskom vakcinom obavljat će se, osim u dvorani “Jane Sandanski” u Skoplju, gdje je počela 5. aprila vakcinama Sputnjik V dobijenim iz Srbije, odvijati i u sportskim salama u još šest gradova u unutrašnjosti – Bitolju, Ohridu, Kumanovu, Tetovu, Štipu i Kavadarcima.

Prema informaciji koju je objavio Filipče, do sada je u Sjevernoj Makedoniji vakcinisano gotovo 60.000 ljudi protiv korona virusa.