Nastavljamo proces

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednost Joseph Borell je nakon sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem izjavio da je Kurtiju preneo poruku da sa Srbijom ne postoji druga mogućnost osim dijaloga, prenosi Reporteri.

Borell je istakao da nije određen datum za sastanak Kurtija i Vučića ali je dodao da su se složili da nastave proces.

„Evropski put Kosova podrazumijeva dijalog, nema drugog načina, druga alternativa ne postoji. Postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je jedini način za zauzimanje evropske perspektive. Zbog toga sam ohrabrio Kurtija da se uključi u ovo pitanje", rekao je Borell.

On je naglasio da je dijalog "jedno od najvažnijih pitanja o kojima je razgovarao sa Kurtijem za koja je napomenuo da je, zbog velikog povjerenja koje su mu građani ukazali na vanrednim izborima na Kosovu, Kurti zadobio i njihovo povjerenje da će pogurati Kosovo prema EU.

„Osoba koja dobije tako snažan mandat od građana podrazumijeva i priliku da Kosovo pogura ka Evropskoj uniji, evropskim standardima i nadamo se da ćete iskoristiti ovu priliku", rekao je Borell.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri