Grupa za Balkan

Grupa za Balkan je saopštila da uz podršku Vlade Norveške nastavlja da pruža podršku institucijama Kosova u oblastima kreiranja politika, reformi vezanih za evropske agende i dijalogu sa Srbijom i navela da će šest stručnjaka biti na raspolaganju prištinskoj delgaciji u procesu dijaloga, prenosi Telegrafi.

Do sada angažovani stručnjaci su Bernard Nikaj, Leon Malazogu, Robert Muharemi, Muhamet Mustafa, Veton Surroi, a očekuje se da će se Blerim Shala uskoro pridružiti grupi stručnjaka. Drugi stručnjaci mogu biti pozvani i angažovani u zavisnosti od potreba vlade i dinamike procesa dijaloga, navodi se u saopštenju.

Grupa za Balkan je 22. aprila 2021. godine potpisala memorandum o razumijevanju sa Vladom Kosova i ambasadom Norveške koji utvrđuje modalitete za angažovanje spoljnih stručnjaka za proces dijaloga sa Srbijom i druge agende koji se odnose na dijalog.

Angažovani stručnjaci pružaju stručnu i sadržajnu podršku procesu dijaloga a dostupni su premijeru, njegovom kabinetu i potpredsjedniku vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog. Spoljni stručnjaci nemaju predstavničku ili rukovodeću ulogu i sa njima ugovara samo Grupa za Balkan.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi