Direktor Instituta EPIK

Direktor Instituta EPIK Demush Shasha rekao je da je povoljan međunarodni trenutak za postizanje sporazuma između Srbije i Kosova, navodeći da bi trebalo iskoristiti ovu priliku, prenosi Koha.

Shasha je rekao da bi trebalo iskoristiti četvorogodišnji mandat Joe Bidena na čelu SAD.

"Jer nakon četiri godine Trumpovog mandata i moguće teoretske perspektive povratka Trumpa, imamo trenutni četvorogodišnji period Bidenove administracije, koji bi trebalo da bude iskorišćen za okončanje posljednjeg nerešenog pitanja na Balkanu", rekao je Shasha.

On je dodao da međunarodna zajednica želi da zatvori pitanje Srbije i Kosova kako bi se region usidrio u evroatlantske strukture.

Shasha ukazuje da i na Kosovu i u Srbiji političku većinu predvode oni koji bi "uz malo političkog inženjeringa mogli da donesu i ratifikuju sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova".

"Optimista sam u pogledu postizanja sporazuma tokom naredne godine. Postoji jedan faktor koji bi potencijalno mogao pogurati brzi dogovor, to su izbori i potencijalna promena rukovodstva u Njemačkoj i Francuskoj“, ukazao je on.

Shasha je podsjetio da Angela Merkel svoj mandat završava u septembru, dok u Francuskoj Emmanuel Macron sljedeće godine "ili završava svoj mandat ili uzima drugi mandat".

Shasha je naveo da premijer Albin Kurti daje prioritet dijalogu sa Srbijom, dodajući da će Kurti vrlo brzo biti spreman za učešće u dijalogu.

"Vidjećemo prilično intenzivan razvoj događaja. To kažem zato što objavljivanje ’non pejpera’ pokazuje da postoji dinamika iza kulisa diplomatije, tako da dolazi do intenzivnog diplomatskog razvoja u vezi sa dijalogom Kosovo-Srbija“, rekao je on.

Prema Shashi, Kurti bi trebalo da iskoristi posjetu Briselu kako bi pokušao da uspostavi okvir za dijalog unutar očekivanja vlade i "razjasni crvene linije koje će biti neprihvatljive za kosovsku stranu".

Shasha je dodao da bi Vlada od sada trebalo jasno da kaže šta su crvene linije, šta prihvata, a šta ne u dijalogu sa Srbijom.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore