Analiza

Zapadnom Balkanu je očajnički potrebno jače učešće EU i SAD, a što ga više zapadne vlade ignorišu, plaćaju veću cijenu, piše Financial Times, prenosi Gazeta express.

Ugledni magazin u komentaru „non pejpera“ koji navodno potiče od slovenačkog premijera Janeza Janše, navodi da nepovredivost granica na Zapadnom Balkanu nije dovoljna politika zapada prema tom regionu.

Uz ocjenu da je Zapadni Balkan, koji uključuje Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, strateški blokiran četvrt vijeka, u tekstu se dodaje da bi „jedan od načina za ublažavanje tenzija u regionu bilo pristupanje svih šest zemalja u EU“.

"Blok od 27 nacija kreće se tako sporo da postaje sve beznačajniji u odgovoru na probleme u regionu", navodi londonski dnevnik.

Dodaje da neizvesnost budućnosti Zapadnog Balkana pojačava regionalne antagonizme i otvara mogućnosti drugim silama, posebno „Kini, Rusiji, Turskoj i državama Zaliva, da prošire svoj uticaj u dvorištu EU“.

Londonski dnevnik procjenjuju da, iako ne postoji ozbiljan rizik od nasilja, poput ratova 1990-ih, trajna nestabilnost Zapadnog Balkana zadržava sposobnost privlačenja spoljnih sila i pogoršavanja međunarodnih tenzija, kao što je to bilo u 19. i 20. vijeku.

Podsjećajući da anonimni dokument koji kruži u Briselu ne odražava zvanični stav nijedne vlade u EU ili regionu i da niko nije preuzeo odgovornost za autorstvo, Financial Times ističe da su neki od argumenata u prilog promjenama granica uobičajeni među nacionalistima na Zapadnom Balkanu od raspada jugoslovenske komunističke federacije.

Ističe se da je to gotovo savršen recept za sukob ili čak otvoreni rat na Balkanu, a najveći gubitnici bili bi Bošnjaci u BiH, kojima bi ostala krnja, ranjiva država.

Naglašavajući da se u dokumentu ne pominje ruski ili kineski uticaj na Zapadnom Balkanu, ali da ima tri nejasne reference vezano za Tursku i da se pominje navodni "radikalni islam" u BiH, Financial Times zaključuje da se dokument dotiče omiljene teme desničarskih populističkih krugova širom Evrope.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express