Premijer iz Brisela

Premijer Albin Kurti je izjavio da je najbolji odgovor za "non paper“ za dijalog sa Beogradom "bez komentara“, ali ističe da Kosovo neće dozvoliti oživljavanje projekata za teritorijalnu razmjenu ili onih za "bosnizaciju" Kosova, prenosi Koha.

Iz Brisela, gdje boravi u dvodnevnoj posjeti zbog sastanaka sa liderima Evropske unije, Kurti je rekao da Kosovo nema dileme po pitanju dijaloga sa Beogradom.

U ponedjeljak je Koha objavila dokument - "non paper“ koji su pripremile Njemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom. Obe zemlje su porekle da imaju udjela u dokumentu, ali nisu porekle da postoji.

U dokumentu se pozivaju obe strane da se pridržavaju moratorijuma na međunarodnoj sceni, predlažući da obe strane poštuju suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost druge strane, a i poziva se na stvaranje "autonomnog okruga sjevernog Kosova".

"Vjerujem da se na sve ove „non pejpere“ najbolje odgovara „bez komentara “, jer nisu poznati ni autor ni namjere, ali posljedice se mogu odraziti na mir. Ne možemo dozvoliti oživljavanje neuspjelih projekata za teritorijalnu razmjenu ili projekata za "bosnizaciju" Kosova. Kosovo nije proglasilo nezavisnost prije godinu dana, već prije 13 godina. Prve četiri godine nakon proglašenja nezavisnosti bila je međunarodno nadgledana nezavisnost. Moramo krenuti ka evropskim i evroatlantskim integracijama. Kosovo nema dileme. EU i NATO su i naše vrijednosti i naša destinacija. Istovremeno, regulisaćemo odnose na Balkanu principijelnim i dobro pripremljenim dijalogom, gdje je Kosovo strana, a ne tema, ravnopravno. Uvjereni smo da je samo dijalog u kojem su građani korisnici stvaran i koristan dijalog koji donosi trajne i izvedive sporazume, a ne stare načine gdje je briga kako spasiti kožu jednog ili drugog političara“, rekao je Kurti novinarima.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore