Reakcija

Poslije njemačkog ambasadora na Kosovu, njemačko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na vijest o takozvanom „non-pejperu“, o kome se govori u kosovskim medijima, ističući da „to ne dolazi iz pera njemačke vlade“.

„Ministar spoljnih poslova Njemačke Haiko Maas je još tokom posjete Prištini i Beogradu prošle nedjelje, još jednom naglasio da ta zemlja pruža punu podršku normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i dijalogu pod pokroviteljstvom EU i vođstvom specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Cilj ovog dijaloga o normalizaciji je trajni, sveobuhvatni sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti, uključuje međusobno priznavanje i na taj način omogućava obe zemlje da imaju realnu perspektivu EU i članstvo u EU", navodi se u saopštenju MSP Njemačke.

Mediji na Kosovu objavili su dokument za koji tvrde da su pripremili Njemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu ove dvije zemlje za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

Ovo je drugi "non pejper" koji je objavljen uoči nastavka pregovora o normalizaciji odsnosa između Kosova i Srbije. Prije nekoliko nedjelja, još jedan dokument, za koji se pričalo da je prijedlog Slovenije, kružio je u medijima i izazvao veliko negodovanje predlažući promjenu granica u regionu.

Nakon izbora na Kosovu, Brisel ponovo pokušava da pokrene dijalog između Srbije i Kosova. Nakon predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijer Kosova Albin Kurti boravi u Briselu. Danas će on i dva potpredsjednika vlade imati sastanak sa spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta.