State Department

„Sjedinjene Američke Države spremne su da podrže rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usmjerenom ka uzajamnom priznavanju“, oglasio se američki State Department.

Nakon najave o nastavku razgovora u Briselu 11. maja, poručuju da podržavaju dijalog pod pokroviteljstvom EU i podstiču strane da se ponovo uključe u ovaj proces „sa osjećajem hitnosti“ da se pozabave i tehničkim i političkim pitanjima.

„Sarađivaćemo sa Srbijom i Kosovom na sprovođenju njihovih obaveza iz Vašingtona u znak podrške cilju pune normalizacije“, dodaju ujedno iz State Departmenta.

Poručuju da su SAD posvećene pružanju podrške zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka evropskim integracijama i članstvu u ključnim evropskim i evroatlantskim institucijama.

Dodaju i da rade sa zemljama Zapadnog Balkana i evropskim partnerima na unapređenju upravljanja, vladavine zakona i antikorupcijskih reformi – kao i na promociji nezavisnih medija i živahnog civilnog društva – koje će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprijediti dugoročan i stalan cilj cijele Evrope, slobodne i mirne.

„Posvećeni smo pomaganju zemljama Zapadnog Balkana da prodube sopstvena regionalna ekonomska partnerstva, postignu svoje klimatske ciljeve, suprotstave se ruskoj energetskoj prinudi kroz diverzifikaciju i razvoj čiste energije i bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takođe želimo da pomognemo regionu da raste i napreduje, istovremeno štiteći stratešku infrastrukturu i industriju od zloćudne prakse Kine“, dodaje se u saopštenju.

Ističu da SAD cijene partnerstva u odbrambenom i bezbjednosnom prostoru, uključujući i njihove najnovije saveznike u NATO-u – Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Pozdravljaju i napredak koji su Albanija i Sjeverna Makedonija postigle na kritičnim reformama, te ističu da nastavljaju da podržavaju otvaranje pregovora o pristupanju EU sa ove dve zemlje u junu.

Komentarisali su i spekulacije o promjeni granica na Zapadnom Balkanu.

„Nedavne neopravdane spekulacije o promjeni granica na Balkanu po etničkoj liniji rizikuju da podstaknu nestabilnost u regionu i pobude sjećanja na prošle tenzije. Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora se zasnivati na dobrom upravljanju, vladavini zakona, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda“, naglašavaju iz State Departmenta.

Slovenački portal „Necenzurisano“ objavio je sredinom aprila non-pejper koji je, kako su tada naveli, upućen iz kabineta slovenačkog premijera Janeza Janše u Brisel, i to još u februaru. U ovom dokumenut su, između ostalog, iznete ideje za podjelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

I dok State department komentariše spekulacije o promjeni granica na Zapadnom Balkanu, u javnosti je procureo još jedan navodni non-pejper – ali konkretno o rješavanju pitanja Kosova.

Dokument podrazumijeva ukratko – „nezavisne, suverene, jednake države sa svojim međunarodnim granicama/pogranicama“, a „prema međunarodnom pravu“.

Na Kosovu bi se stvorio „autonomni okrug sjevernog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Autonomni okrug Sjeverno Kosovo obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Sjevernu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela.

Dokument takođe predlaže poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu. Prema ovom dokumentu, zaštićena područja treba da uključe više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti.

Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, dužna je da „neće ometati članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama“.

Koha Ditore koja je i objavila ovaj dokument, javila je da je riječ o planu koje su pripremile Njemačka i Francuska, ali i da nisu uspjeli da potvrde autentičnost. Sa druge strane, naveli su da su „neke“ diplomate „manje-više potvrdile da su tačke spomenute u njemu u skladu sa onim za šta se očekuje da se razgovara u dijalogu“.

Navode ovog medija demantovale su francuska i njemačka ambasada na Kosovu, dok je Evropska unija poručila da on ne odražava njihov stav, te da im takav dokument nije dostavljen.