Mišljenje analitičara

Nakon predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, evropsku prestonicu posjetiće i premijer Kosova Albin Kurti. Kurtijevu posjetu Briselu poznavaoci političkih prilika tumače na različite načine, dok jedni ne očekuju previše, drugi se pak nadaju ubrzanju pregovora.

Da je u Briselu trebalo da dođe do susreta između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija, smatra politički analitičar Nexhmedin Spahiu, koji ocjenjuje da nije dobro što se to nije dogodilo.

“Sada je teško očekivati da će on napraviti ono što bi trebalo i ono što je u nacionalnom interesu Kosova, a to je da što prije započne pregovore sa Beogradom i da nađe kompromis na osnovu kojeg bi dobio priznanje od strane Srbije. Sada će SAD i  Evropska zajednica podstaći obe strane da nastave dijalog i da dođu do konačnog kompromisa”, istakao je Spahiu.

Novinar i politički analitičar iz Beograda Zoran Ostojić očekuje da će Vučićeva i Kurtijeva posjeta Briselu ubrzati pregovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Očekujem da će u Briselu Kurtiju biti jasno rečeno da nema alternative pregovorima i da ono što je dogovoreno mora da se ispoštuje. Duboko vjerujem da će ruska prijetnja i kineski izazov osvestiti neke glave u Briselu da se ozbiljnije pozabave evropskom budućnošću Zapadnog Balkana, s tim u vezi je svakako odnos Prištine i Beograda ključan uz funkcionalnost Bosne i Hercegovine”, rekao je Ostojić.

Ostojić dodaje da za sada ne vidi prepreke koje bi dovele do zastoja u dijalogu. Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak najavio je sastanak sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem u toku ove nedjelje, na kome će se razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine. Kurti bi, prema najavama, trebalo da se sastane i sa najvišim evropskim zvaničnicima. To je njegova prva zvanična posjeta Briselu od stupanja na dužnost premijera.