Izbori u Albaniji

Prema podacima CIK-a, opoziciona Demokratska partija Lulzima Bashe dobila je 44,71, a Pokret socijalista za integracije Ilira Mete 6,67 posto glasova.

Prvi preliminarni rezultati albanske Centralne izborne komisije pokazuju kako je vladajuća Socijalistička partija Edija Rame osvojila najviše glasova – 46,27 posto – na jučerašnjim parlamentarnim izborima.

Prema podacima Centralne izborne komisije, opoziciona Demokratska partija Lulzima Bashe dobila je 44,71 posto, a Pokret socijalista za integracije predsjednika Ilira Mete 6,67 posto glasova.

Prema rezultatima izborne anketa Euronews Albania, trka će biti tijesna između socijalista i opozicije.

“Narod rekao svoje”

Rama i Basha reagovali su nakon završetka procesa glasanja na parlamentarnim izborima, javlja agencija Anadolija.

Rama je u izjavi za medije naglasio kako je narod rekao svoje i da ga treba poslušati.

„Naša dužnost, dužnost svakog brojača, svakog posmatrača, u svakom centru za brojanje je da doprinesemo sa najvećom građanskom, ali i zakonskom odgovornošću da pravilno prebrojimo glasove koji se nalaze u kutiji“, rekao je on.

„Mi ne želimo prosto rezultat i potvrdu kao vladajuću snagu ponovo, već želimo da, kako je ovaj dan bio tako lijep, tako miran, tako građanski, zahvaljujući demokratskoj učtivosti svih, nastavak ovog procesa bude takav. U ovom procesu bi trebala pobijediti Albanija, a ne samo stranka koja će nastaviti upravljati državom.“

Volja u glasačkim kutijama

Nakon procesa glasanja reairao je i lider Demokratske partije (PD) Basha, koji je rekao da je volja naroda u glasačkim kutijama.

„Ovo je jasna pobjeda albanskog naroda, to je jasna pobjeda saveza za promjene. Imam puno uvjerenje da će brojači i komesari zaključiti ovaj proces odgovorno, strpljivo i u skladu sa zakonom. Na kraju ovog procesa Albanija pobjeđuje“, naglasio je Basha.

Na izborima je učestvovao 1.841 kandidat za 140 zastupnika albanske Skupštine, a takmičilo se 12 političkih subjekata, dvije koalicije i 10 partija, te nekoliko nezavisnih kandidata u 12 izbornih jedinica koje odgovaraju okruzima u državi.

Oko 3,6 miliona građana Albanije sa pravom glasa u nedjelju je biralo zastupnike.