Prekretnica

Izbori se smatraju prekretnicom za evropske integracije Albanije, koja još čeka otvaranje pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

Građani Albanije u nedjelju glasaju na parlamentarnim izborima, u vrijeme pandemije korona virusa i oštrog rivaliteta dvije najveće političke partije u zemlji.

Izbori se smatraju prekretnicom za evropske integracije Albanije, koja još čeka otvaranje pristupnih pregovora s Evropskom unijom, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Vodeće albanske partije dogovorile su se prošle godine o izbornim reformama, nakon dvodnevnog sastanka u rezidenciji ambasadora SAD-a u Tirani.

Novi izborni zakoni su u skladu s preporukama OESC-a, koji je nadgledao izbore u Albaniji u postkomunističkom periodu, uvijek praćene nepravilnostima.

Pravo glasa ima oko 3,6 miliona ljudi, a među njima su i mnogi Albanci koji žive u drugim zemljama.

Bitka između Rame i Bashe

Oni će sutra birati 140 zastupnika, a za mandate se takmiči 12 partija ili koalicija.

Glavnu bitku na izborima vode Socijalistička partija premijera Edija Rame i opozicona Demokratska stranka Lulzima Bashe, partija desnog centra.

Socijaliti žele treći mandat na čelu vlade, a Rama, uz uspjeh u borbi protiv pandemije, obećava i saniranje posljedica razornog zemljotresa iz novembra 2019. godine, u kojem je poginulo više od 50 ljudi.

Albanija je 2020. godine zbog pandemije zabilježila pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,31 posto, koji se nadovezao na veliku materijalnu štetu izazvanu zemljotresom.

Basha redovno optužuje aktuelnu Vladu za korupciju i povezanost s organiziranim kriminalom.

Obećava niže poreze, više plate i veću finansijsku podršku ugroženima.

Česti sukobi pristalica vlasti i opozicije

Problem u Albaniji su i česti sukobi pristalica vlasti i opozicije, koji su kulminirali ove sedmice.

U srijedu je ubijen pristalica Raminih socijalista, a policija je navela da se zločin dogodio tokom svađe pristalica suprotstavljenih stranaka.

Rama tvrdi da će socijalisti osvojiti između 74 i 78 zastupničkih mandata, što bi im omogućilo da nastave samostalno vladati.

Navodi da neće formirati koalicije s drugim strankama ako socijalisti ne osvoje 71 mandat i dodaje da će “ostaviti teret drugima”, što se tumači kao najava povlačenja sa čela stranke u slučaju izbornog neuspjeha.

Basha se nije izjasnio da li će podnijeti ostavku ako njegova stranka ne pobijedi na izborima.

Izbori u skladu s EU standardima

Predsjednik Albanije Ilir Meta postao je žestoki protivnik Vlade i optužuje Ramu da upravlja “kleptokratskim režimom”, da loše odgovara na zdravstvenu krizu, da odgađa integraciju zemlje u EU i da koncentrira svu vlast u svojim rukama.

Meta je rekao da će podnijeti ostavku ako Ramini socijalisti “na demokratski način” osvoje apsolutnu većinu poslanika.

Održavanje izbora u skladu s međunarodnim standardima EU je postavio kao uvjet za otvaranje pregovora o članstvu s Albanijom.

Brisel je prošle godine dao zeleno svjetlo Albaniji i Sjevernoj Makedoniji za otvaranje pristupnih pregovora, ali datum prve međuvladine konferencije još nije određen.

Ključni korak za članstvo u EU

Šef Delegacije EU-a u Tirani Luigi Soreca rekao je da su izbori ključni za naredni korak na albanskom putu ka članstvu u Uniji.

Posmatrači OESC-a i osoblje ambasada zapadnih zemalja pažljivo će nadgledati sutrašnje glasanje.

Za sada nije poznato da li će birači zaraženi korona virusom izaći na birališta i u kojem broju, pošto ih zakon obavezuje da ostanu kod kuće u izolaciji, dok je izborna komisija saopćila da građani neće biti testirani prijee ulaska na glasačko mjesto.

Opozicija se žalila jer su Albanci koji žive u Grčkoj i Sjevernoj Makedoniji faktički isključeni iz izbornog procesa, pošto bi morali provesti dvije sedmice u karantinu po ulasku u zemlju.

Uprkos političkim skupovima širom zemlje tokom kampanje, Albanija prethodnih sedmica prijavljuje znatan pad broja novih infekcija korona virusom.