POTVRĐENO

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetiće sljedeće nedjelje Brisel, potvrđeno je iz Evropske komisije. Jučer je objavljena vijest u medijima na Kosovu da će Kurti i Vučić sa evropskim zvaničnicima govoriti o ponovnom pokretanju dijaloga.

Evropska komisija danas je objavila plan posjeta, prema kom će Vučić u poseti Briselu biti 26. aprila, a susreće se sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, visokim predstavnikom EU Josepom Borrellom i evropskim komesarom za proširenje Olivérom Várhelyiem.

Kurti će u Briselu boraviti 28. i 29. aprla, a prvog dana predviđen je njegov sastanak sa evropskim povjerenikom za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim, dok će drugog dana posjete biti primljen kod Ursule von der Leyen, Josep Borrell i Olivér Várhelyi.

Naime, mediji su objavili prije tri dana da se nakon posjete Briselu, očekuje da će Kurti i Vučić narednih nedjelja boraviti u zvaničnoj posjeti Parizu, na poziv francuskog predsjednika Macrona. Prema saznanjima medija, na sastancima u Briselu i Parizu razgovaraće se o novom formatu dijaloga između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije.