Priču o

Bivši albanski premijer Sali Berisha rekao je bi političko ujedinjenje Albanije i Kosova trebalo da se uradi u koordinaciji sa partnerima koji su pomogli nezavisnost Kosova, prenosi Gazeta express.

"Ideal nacionalnog jedinstva Albanaca je vječan. Mogu li Albanci danas da preduzmu mjere za nacionalno ujedinjenje bez koordinacije onih koji su deoničari slobode i nezavisnosti Kosova? Ja sam čovjek principa partnerstva i ne bih preduzeo takav korak“, rekao je bivši premijer.

Međutim, Berisha je dodao da Albanija i Kosovo sada mogu da primjene procedure koje bi albansko-kosovsku granicu učinile zanemarljivom.

Kada je u pitnju koncept "velike Albanije“, Berisha kaže da je to pojam koji je stvorila Srbija da bi prikrila sopstvene napore za stvaranje "velike Srbije“.

"Pojam ’velika Albanija’ je Srbija stvorila. U periodu istočne krize, kada je stvoreno albansko pitanje, negirali su naciju, negirali su i termin Albanija. Velika Albanija je izraz fabrikovan u Beogradu, kako bi se pokrili njihovi napori za stvaranje Velike Srbije“, rekao je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express