Posebno važi za BiH

Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je da je "svaka ideja o postavljanju novih granica izuzetno opasna" i da to "posebno važi za Bosnu i Hercegovinu koja je platila najvišu cijenu za raspad Jugoslavije".

"Rat je ostavio duboke ambise koji se mogu prevazići samo saradnjom, tolerantnim dijalogom i aktivnom ulogom međunarodne zajednice", ocjenila je za nedeljnik NIN Fajon.

U rubrici "Lični stav" ona je podsjetila da je sadašnja struktura BiH napravljena Dejtonskim sporazumom kojim je okončan rat.

Naglasila je da je neophodno razmišljati o boljem okviru delovanja i saradnje, ali je neophodno i pristupiti tome na način koji ne inspiriše težnje za dezintegracijom.

"Kakvu ulogu treba da ima Slovenija? Kao država koja je na redu za predsjedavanje Evropskom unijom i država koja je, kako historijski tako i geografski, blizu regiji Zapadnog Balkana, Slovenija bi trebalo da radi na tome da olakša put država ka EU, a ne da ga dodatno otežava", istakla je Fajon.

Ona je navela da joj je žao što se percepcija o Sloveniji pogoršava zbog jedne osobe i da bi zato bilo pametno da slovenački premijer pojasni svoj stav o proširenju EU, a posebno stav o Bosni i Hercegovini.

"Još uvijek ne znamo gdje i kako je nastao zvanični dokument, ali me ne bi iznenadilo da neka od nacionalističkih ideja dolazi iz kruga slovenskog premijera", rekla je Fajon, u tekstu u kojem govori o tome kako "neki evropski lideri odlučuju da promovišu ideje o dijeljenju država".

Navela je da se nada da smo već naučili, da kada je Zapadni Balkan u pitanju, uvijek treba uzeti u obzir međunarodne odnose u regionu, historiji i kulturi.

"Mislim da su EU i njene institucije, kao i drugi akteri međunarodne zajednice, mogli mnogo toga da nauče već na greškama koje su se dešavale u prošlosti. Zemlje moraju da pokažu želju za jasnom evropskom perspektivnom i naša je dužnost da im pomognemo u tome", naglasila je Fajon.

Izvor: NIN/Danas