Pripreme ...

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti boraviće sljedeće nedjelje u Briselu, ali ne u isto vrijeme, prenosi Ekonomija onlajn.

Vučić će se sa evropskim zvaničnicima sastati 26. i 27. aprila, dok će Kurti u Briselu boraviti od 28. do 30. aprila, potvrdili su izvori iz Evropske unije u Briselu.

Očekuje se da će razgovor sa predstavnicima EU doprineti pripremi terena za njihov međusobni sastanak koji će predstavljati nastavak dijaloga na visokom nivou.

Takvih sastanaka nije bilo od septembra, kada su se u Briselu sastali tadašnji premijer Kosova Avdullah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema diplomatskim izvorima u Briselu, EU bi voljela da se prvi sastanak Kurti-Vučić održi što je prije moguće, ali se očekuje da bi takav sastanak mogao da bude održan u maju.

Dijalog između Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije počeo je 2011. godine. Taj proces usmeren na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Prema istim izvorima, očekuje se da se Kurti sastane sa predsjednikom Evropskog savjeta Charlesom Michelom, predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, visokim predstavnikom Josepom Borellom i komesarom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online