NATO vježba

Američke trupe iskrcale su se u albanskoj luci Durs pred jednu od najvećih međunarodnih vojnih NATO vježbi "Defender Europe 2021" u kojoj će učestvovati 31.000 vojnika iz 26 zemalja članica, prenosi Reporteri.

Prvi američki vojni brod usidren je jučer popodne u luci Durs i započelo je iskrcavanje 8.000 vojnika, naoružanja, oruđa i logistike. Dio trupa koji učestvuju u međunarodnoj obuci biće smješten je u luci Durs, dok će ostatak boraviti u drugim bazama albanskih oružanih snaga.

Međunarodna vježba "Defender Europe 2021" na teritoriji Albanije biće realizovana u  gotovo svim kopnenim, morskim ili vazdušnim vojnim bazama

Vojna NATO vježba održaće se od 1. maja do 14. juna  i obuhvatiće nekoliko zemalja na Balkanu i Crnom moru. Učestvovaće preko 17.000 američkih i još 14.000 vojnika iz 26 zemalja članica NATO.

Komanda američke vojske u Evropi predvodiće vojnu vježbu u kojoj će ravnopravno učestovati članice poput Kanade, Hrvatske, Grčke, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Velike Britanije, Češke, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Gruzije i Turske, a najavljeno je i učešće pripadnika KBS i oružanih snaga BiH.

Svrha učešća oružanih snaga Republike Albanije u ovoj vježbi biće demonstriranje sposobnosti vojnih trupa za prijem, koordinaciju i obuku sa snagama SAD i NATO kroz zajedničke aktivnosti u složenom operativnom okruženju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri