Novi konflikti...

Politički analitičar i profesor političkih nauka Belul Beqaj u izjavi za Kosovo Onlajn ocjenjuje da je nepotrebna i neprihvatljiva aktuelizacija promjena granica zemalja Zapadnog Balkana, koje teže da postanu dio Evropske unije. On dodaje da su navodne ideje premijera Slovenije Janeza Janše antihistorijske i neodgovarajuće prilikama i vremenu u kome se nalazimo.

“Neshvatljivo je da gospodin Janša, predstavnik jedne države koja je dio evropske zajednice, zastupa tezu o takozvanim etničkim državama. Sama ideja o etničkim državama je u suprotnosti sa konceptom stvaranja evropske zajednice koja je multikulturu i višenacionalnost uzdigla na najveći stepen suživota”, kazao je Beqaj.

Premijer Slovenije Janša se, prema pisanju medija, zalaže za promjenu granica Srbije i Kosova, a predviđa i mogućnost otcepljenja Republike Srpske, pripajanje dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Beqaj napominje da je Balkan “bure baruta” i da bi se otvaranjem pitanja promjena granica otvorila mogućnosti novih konflikata. Iz tog razloga čak i ovakve neformalne prijedloge treba odmah odbaciti, ukazuje Beqaj, podsjećajući da je razmjena teritorija tema o kojoj su bezuspješno razgovarali bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uprkos tome, prema riječima Beqaja ideje o promjeni granica odnosno želje za “Velikom Srbijom” ili ”Velikom Albanijom” još uvijek nisu iščezle.

“Ideje o etničkim državama postoje i kod Albanaca i kod Srba i kod Hrvata, mislim da je takvo jedno gledište neprihvatljivo, ali je prihvatljivo da svi zajedno razmišljaju o tome koje su prednosti multikulturalnosti i multietičnosti i u ovom kontekstu da vide konačno rješenje. Ne možemo u jedinstvenoj integrisanoj Evropi biti razdvojeni i formula rješenja ovog problema jeste da mi ubrzamo proces evropskih integracija i da se u evropskom procesu nađemo svi skupa, da jednostavno doživimo ono što je naša zajednička vrijednost”, zaključuje Beqaj.

Izvor: Kosovo Online