Analitičar i novinar

Analitičar i novinar Dukagjn Gorani kritikovao je pristup vlade procesu dijaloga Beograda i Prištine, za koji su prethodne vlade govorile da im ga nameće međunarodna zajednica, prenosi Ekonomija onlajn.

"Dijalog je međunarodno nametanje. Ali nemate mnogo rješenja. Ili ćete ga prihvatiti ili odbiti. Morate ga prihvatiti, jer Kosovo nije zemlja koja se može pogurati sa međunarodnom zajednicom, posebno ne onim dijelom koji efikasno želi najbolje", rekao je u emisiji Gorani u emisiji "Rubikon" na TV Klan Kosova.

Dodao je da dijalog treba voditi aktivno, jer ima mnogo neriješenih pitanja, i da su prethodne vlade govorile da su ih "stranci terali na dijalog".

"Zainteresovani smo da okončamo ta neriješena pitanja sa Srbijom i ako nas zanima dobro susjedstvo. Oduvijek sam bio iznenađen smišljanjem bočnih mehanizama kako bi izbjegli odgovor na vrlo jednostavno pitanje. Ako ne idete na dijalog, nemojte ići. Ne morate plaćati porez. Ne morate da pronađete kreativna rješenja da biste blokirali proces. Ako želite da blokirate proces, ne idite i ostaćete izolovani", rekao je Gorani.

Prema njegovim riječima dijalog treba okončati kompromisom, a Kosovo treba da prihvati Zajednicu srpskih opština ili će biti razgovora o razmjeni teritorija.

"Ovdje se radi o pregovorima. Pregovori moraju da se završe kompromisom. Taj se kompromis se nudi na dva nivoa. Ruku na srce, jedan od njih je sada i međunarodna obaveza. Ili ćete prihvatiti Zajednicu srpskih opština ili ćete biti uključeni u geopolitičke diskusije u regionu koje uključuju razmjenu teritorija ili prekrajanje granica. Nijedna od strana uključenih u pregovarački proces nije dala nijedno drugo kreativno rješenje", rekao je Gorani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online