Mediji u BiH

Političke scene Bosne i Hercegovine i Slovenije uzdrmali su navodni potezi slovenačkog državnog vrha, koji ima viziju o "dovršetku raspada Jugoslavije", prenosi B92.

Kako pišu mediji u Bosni i Hercegovini, pozivajući se na neimenovane izvore iz Brisela, slovenački premijer Janez Janša predsjedniku Evropskog savjet Charlesu Michelu predao je dokument o prioritetima slovenačkog predsjedavanja EU, a u kojem su, tvrdi se, navedene i smernice o "konačnom raspadu Jugoslavije", piše Jutarnji list.

Time je navodno želeo da obavesti čelnika Evropskog savjeta o jednom od prioriteta predsjedavanja Evropskoj uniji koje Slovenija preuzima 1. jula ove godine. Iz Brisela za sada dopiru protivrečne informacije o postojanju spornog dokumenta.

Dopisnik Dela iz Brisela Peter Žerjavič objavio na svom nalogu na Twitteru kako mu je iz kancelarije Charlesa Michela potvrđeno da je primio Janšin 'non-pejper' da bi za manje od pola sata saopštili: Ne možemo potvrditi da smo dobili 'non-pejper'.

Sve je započelo pričom BH portala Politički.ba, za koji tvrdi da je povezan s tamošnjom obavještajnom zajednicom, a koji je objavio da se Janša zalaže za promjenu granica Srbije i Kosova prema planu Vučić-Thaçi, koji je ljetos bio u igri još dok je predsjednik SAD bio Donald Trump, ali mu se snažno protivila Njemačka.

Navodi se da Janša odlazi korak dalje, pa se predviđa mogućnost otcepljenja Republike Srpske, pripajanje dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom u Albaniji, te priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Rezervna varijanta navodnog Janšinog plana je i da se formiraju tri nacionalne republike u Bosni i Hercegovini. Srpska i hrvatska, nastavlja Politički.ba, imale bi tesne veze s matičnim državama, dok bi bošnjačka dobila koridor prema međunarodnim morskim vodama koji bi garantovao NATO.

Isti medij Janšu predstavlja kao najglasnijeg zagovornika "završetka raspada Jugoslavije" tvrdeći kako već duže vrijeme gura koncept 'velike Srbije' i 'velike Albanije'.

Pisanje ovog bosanskohercegovačkog medija vjerovatno ne bi imalo nekog odjeka da ga na viši nivo nije digao član Predsjedništva BiH Željko Komšić, iz čijeg su kabineta na razgovor pozvali slovenačku ambasadorku u BiH Zoricu Bukinac.

Članovi Predsjedništva BiH Džaferović i Komšić su odgovorili i na prethodna pitanja predsjednika Slovenija Boruta Pahora o raspadu BiH. Oni su naveli kako od mirnog razlaza, odnosno raspada BiH, nema ništa, dok je Dodik potvrdio kako vjeruje u tu mogućnost.

Na sastanku je ambasadorka uvjerevala Komšića da se slovenačka politika prema BiH promenila te da Slovenija podržava evropski put BiH u ispunjavanju uslova za ulazak u EU, prenosi Radio Sarajevo.

Iz kabineta Boruta Pahora saopšteno je kako predsjednik nije upoznat sa sadržajem navodnog non-pejpera koji je Janša predao Charlesu Michelu.

"S obzirom na to da ne zna sadržaj, ne može ga komentarisati. Inače, predsjednik Pahor zagovornik je BiH, njenog teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja, što uvijek dosledno naglašava, poručeno je iz Pahorovog kabineta. Dodaju i kako Pahor ne podržava raspad BiH, ali podržava njeno što brže pristupanje Evropskoj uniji.

Janša je već odgovorio na pisanje u medijima, napisavši na društvenim mrežama da je Michela zadnji put video prošle godine i da bi mu zato "u februaru ili martu ove godine teško bilo šta fizički predao".

Janša naglašava da Slovenija traži rješenja za razvoj regije i evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, "ali da ovakvi natpisi pokušavaju da spreče taj cilj".

Slovenački 24ur je u međuvremenu izvjestio da je dobio potvrdu da sporni tajni dokument zaista postoji, ali se pretpostavlja da je poslat mimo uobičajenih diplomatskih kanala.

"Nisu ga vidjeli ni najviši slovenački predstavnici u Briselu", piše 24ur.

Neki njihovi izvori čak tvrde da bi se dokumentom regulisao i povratak bivšeg premijera Sjeverne Makedonije Nikole Gruevskog iz egzila u Mađarskoj.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova je za agenciju STA poručilo kako je imalo uvid samo u jedan 'non-pejper' o Zapadnom Balkanu, i to onaj hrvatski s kraja prošle godine, a koji se ni u jednom pogledu ne tiče bilo kakvog menjanja granica.

Slovenački evroparlamentarci Klemen Grošelj i Irena Joveva izjavili su kako bi Slovenija prvenstveno trebalo da "podrži dalji proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU i igrati ulogu iskrenog posrednika" i to u skladu s evropskim vrijednostima, načelima, ugovorima i sporazumima, a bez želje za promjenom granica među državama u toj regiji.

Izvor: B92/Jutarnji list