Nema alternative

Gostujući u Jutarnjem programu RTK2, novinar i bivši politički savjetnik nekadašnjeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija, Adrian Arifaj rekao je da je bez obzira na raniji stav premijera Kurtija da dijalog sa Srbijom nije u vrhu liste prioriteta, ova tema za Kosovo je veoma bitna, jer međunarodna zajednica od obe strane očekuje vidljiv rezultat.

"Sporazum je veoma važan, važan za Kosovo, važan za Srbiju, ali i čitav region uprkos ranijem političkom stavu Kurtija i taj stav mora da se prenese građanima. Moramo da se bavimo dijalogom, i ako to nije prvi prioritet, ne znači da se Vlada neće baviti time. Ono što  je najvažnije, međunarodna zajednica očekuje od Kosova da se radi na dijalogu i bude dio dijaloga", rekao je Arifaj.

Politički analitičar Ognjen Gogić  kaže da najava da će pregovore sa kosovske strane voditi premijer Kurti, uz podršku Vjose Osmani nije nikakvo iznenađenje, niti promena i ublažavanje stave kosovske delegacije.

"Tu  informaciju ne treba tumačiti kao promenu stava Albina Kurtija prema dijalogu, ukoliko do njega uskoro dođe. Ako bude to pod uslovima Kurtija, on će biti  i glavni pregovarač, uz podršku predsjednice Vjose Osmani, ali opet napominjem siguran sam da svoje ranije iznete stavove neće mijenjati", ističe  Gogić.

Specijalni predstavnik Evropske unije za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je nakon posljednje posjete Kosovu i Srbiji  istakao da će pregovori biti nastavljeni u julu, mada se pominje da bi do susreta Kurtija i Vučića moglo doći i ranije.

Portparol Vlade Kosova Përparim Kryezi rekao je da će predstojeće pregovore Beograda i Prištine sa kosovske strane voditi premier Albin Kurti uz konsultacije sa predsjednicom Vjosom Osmani, što je i presudom Ustavnog suda iz 2013. i precizirano.

Bivši savjetnik predsednika Hashima Thaçija, Adrijan Arifaj za RTK2 kaže da se dijalog mora nastaviti jer međunarodna zajednica to očekuje od obe strane.