Iznenađen

Novinar poznatog njemačkog dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung Michael Martens, koji je podržao Albina Kurtija za premijera, iznenađen je njegovom akcijom za učešće na parlamentarnim izborima u Albaniji, prenosi Gazeta Express.

Martens je objavio članak pod naslovom "Veliki albanski snovi", u kome je naveo da se premijer Kosova Kurti i ogranak njegove stranke u susjednoj Albaniji "bori se za glasove i sanja o savezu dvije države".

Dodao je da Kurtijeva stranka nije došla na vlast zbog retorike o "velikoj Albaniji", već radi reforme Kosova.

"Samoopredjeljenje, stranka premijera Kosova Albina Kurtija, nije izabrana zbog njegove retorike Velike Albanije. Obećanje o reformi Kosova bilo je od suštinskog značaja. Ali Samoopredjeljenje se takmiči za glasove na sljedećim parlamentarnim izborima u susjednoj Albaniji", objavio je na Twitteru Martens.

Dodao je da Samoopredjeljenje nije pobjedilo na izborima zbog velikoalbanske retorike.

"Obećanje o reformi Kosova bilo je presudno", naveo je Kurti u objavi na Twitteru.

Dopisnik iz zemalja jugoistočne Evrope sa sjedištem u Beču, razgovarao je i sa predsjednikom ogranka Samoopredjeljenja u Albaniji Boikenom Abazijem, o Velikoj Albaniji "samo jednom", jer je bilo drugih važnijih pitanja.

"Ali on se stalno vraćao na to pitanje, govoreći da politika nije samo dobro upravljanje, jer ljudima trebaju priče", rekao je Abazi.

Rekao je da bi Berlin, ukoliko bi austrijski kancelar Sebastian Kurz postupio na isti način kao i Albin Kurti, učestvujući na njemačkim izborima sa svojom strankom, bio iritiran.

"Iako takva akcija ne dolazi u obzir između Austrije i Njemačke (danas), nešto slično se trenutno događa u jugoistočnoj Evropi", naveo je Martens.

Martens je i ranije reagovao na Kurtijevu izjavu da će glasati "za" ukoliko se održi referendum o o ujedinjenju Kosova sa Albanijom, ocenivši da je neobično što Kurti "zagovara ukidanje svoje zemlje".

"Albin Kurti kaže da se zalaže za promjenu Ustava Kosova kako bi se omogućio referendum o ujedinjenju Kosova i Albanije. Dodaje da će glasati za. (Potencijalni) premjer za zalaganje ukidanja svoje zemlje. Zaista neobično", objavio je u februaru na Twitteru Martens.
  Izvor: Kosovo Online/Gazeta express