Ambasador Njemačke u Beogradu

Ambasador Njemačke u Beogradu Thomas Schieb izjavio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kontroverzno pitanje, ali da je reakcija bila potrebna jer je trebalo sprečiti humanitarnu katastrofu i genocid na Kosovu.

"Svjestan sam da je to kontroverzno pitanje i da nije bilo odluke Savjeta bezbjednosti UN (o pokretanju vojne akcije). Ali neka odluka je morala da bude doneta, cilj je bio izbeći humanitarnu katastrofu, izbeći genocid", rekao je Thomas Schieb za Radio-televiziju Vojvodine.

Schieb je kazao da je bombardovanje "bilo veoma teško za Srbiju, ali da ne bi trebalo zaboraviti da se nije tek tako desilo".

"Problem je bio pronaći rješenje za Kosovo, prethodno su primenjena sva diplomatska sredstva", dodao je njemački ambasador.

Schieb je rekao da je od presudnog značaja da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen, da je cilj tog procesa jasan, i da je to sveobuhvatna normalizacija odnosa.

"Svi su saglasni da problem Kosova mora da se riješi, to bi bilo na dobrobit i Srbije i Kosova i regiona", kazao je Thomas Schieb.

Na pitanje da li bi Njemačka mogla da uskrati podršku Srbiji na evropskom putu ako Beograd ne prizna nezavisnost Kosova, Schieb je rekao da je "to više od hipotetičkog pitanja" i da "ne želi da bude toliko pesimističan".

"Nadamo se da će obe strane biti konstruktivne, ne mogu pregovori da budu završeni pozitivno ako nema povjerenja i dobre atmosfere. Apelujemo na obe strane da izbjegavaju izjave koje mogu da pogoršaju atmosferu i otežaju postizanje kompromisa", naveo je njemački diplomata.