Albanski poslanik u Skupštini Srbije

Albanski poslanik u Skupštini Srbije Shaip Kamberi izjavio je da u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Vlada Kosova mora da pokrene pitanje Preševske doline i poziva predstavnike EU da budu kritičniji prema Srbiji, gdje će se kako navodi, pred parlamentarne i predsjedničke izbore, jezik političkih lidera dodatno zaoštriti, prenosi Reporteri.

Shaip Kamberi smatra ističe da od nove vlade Kosova ima velika očekivanja.

„Očekujem potpuno novi pristup, konkretnu i direktnu pomoć. Prethodna vlada započela je nešto odlukom o otvaranju kancelarije za Preševsku dolinu i odlukom dvije vlade iz Tirane i Prištine za osnivanje fonda za dolinu. To su dva važna dokumenta, ali još uvijek nemamo plan kako će se razvijati ni budžet za sprovođenje. Očekujem da će ova vlada imati nešto konkretnije za Preševsku dolinu, projekat o tome kako treba pomoći" rekao je Kamberi.

Albanski poslanik u Skupštini Srbije navodi da u nastavku dijaloga Kosovo i Srbija Vlada Kosova neizbježno mora pokrenuti pitanje Preševske doline.

„Eventualni sporazum sa Srbijom znači normalizaciju odnosa, a do normalizacije odnosa sa državom koja krši, diskriminiše i raseljava manjinu ne može doći", dodaje Kamberi.

Kamberi kaže da Albanci u Srbiji ne mogu da koriste nacionalne simbole isto kao i Srbi, iako je to garantovano zakonom i ističe da bi ove teme trebalo da budu prioritet nove izvršne vlasti koja ima većinu u kosovskom parlamentu.

„Ako se Srbima pruži maksimum koji uopšte ne postoji u standardima EU dok Srbija nastavlja da uskraćuje osnovna prava Albancima to će i dalje biti izvor napetosti. Historija pokazuje da je na Balkanu odnos prema manjinama jedan od stalnih izvora napetosti između zemalja. Ako se želi dugoročni mir ovo je tema koju Kurtijeva vlada mora da razmotri," rekao je Kamberi.

Po njemu, Specijalni sudu u Hagu poriče zločine nad Albancima i favorizuje „zemlju koja je na putu ka Evropskoj uniji“.

„Mislim da će to na kraju ipak biti u korist Kosova. Zato što se Kosovo složilo sa tim da se suoči sa zločinima, dok Srbija ne poštuje odluke suda koji je međunarodno uspostavljen za suđenje zločinima na teritoriji bivše Jugoslavije", rekao je Kamberi.

Kamberi kaže da će se u periodu pred  parlamentarne i predsjedničke izbore u Srbiji jezik političkih lidera dodatno zaoštriti i pozvao EU i međunarodne misije da budu kritični, upozoravajući na „nastanak potpunog haosa“.

„Stranke i političari pokušavaju da uz pomoć Kosova, priče koja traje 30 i više godina, steknu kredibilitet i osvoje glasove. Posebno onaj dio te nacionalističke Srbije koja temu Kosova vidi kao nezamjenljivu“, naglašava Kamberi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri