"Cilj SAD da vide postignut sveobuhvatan sporazum između "Srbije i Kosova usredsređen na uzajamno priznavanje"

Izlazeći iz okvira uobičajenih protokola, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken poslao je pismo predsjedniku Aleksandru Vučiću u kome je ispod zvaničnog, otkucanog djela, svojeručno dopisao i posebnu poruku.

"Sasvim se sjećam naših dobrih razgovora i radujem se njihovom obnavljanju", napisao je Blinken hemijskom olovkom na kraju pisma u koje su "Novosti" imale uvid, a koje je poslato 23. februara i kojim on predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zahvaljuje na čestitkama za imenovanje na mjesto državnog sekretara SAD.

Da mu je od Blinkena stiglo nesvakidašnje pismo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je otkrio preksinoć, ocenivši da je "ne računajući priču o međusobnom priznavanju sa Kosovom", po svim ostalim aspektima poruka "sadržajna i dobra", na čemu je Blinkenu zahvalio.

U svom pismu Blinken je istakao da Srbija ima centralnu i neizostavnu ulogu u promociji stabilnosti na Zapadnom Balkanu i obezbjeđivanju prosperitetne budućnosti cijelog regiona. Takođe, on navodi da 2021. predstavlja važno dostignuće za zajedničku historiju dveju zemalja, s obzirom na to da se navršava 140 godina od uspostavljanja formalnih međusobnih odnosa.

"Tokom godina bili smo snažni partneri i saveznici u dva svjetska rata. Dijelimo zajedničke heroje naših kultura kao što su Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, kao i umjetnike, sportiste, muzičare i mnogobrojne javne službenike. Trudimo se da nadogradimo ove veze dok svi radimo zajedno na prevazilaženju pandemije Covida-19. SAD su posvećene našem dugogodišnjem partnerstvu" poručio je Blinken.

Spremnost na komprmis 


Blinken je u pismu predsjedniku Srbije ponovio dobro poznate stavove Vašingtona da dijele viziju stabilne, prosperitetne i demokratske Srbije na putu ka članstvu u EU, kao i da je cilj SAD da vide postignut sveobuhvatan sporazum između "Srbije i Kosova usredsređen na uzajamno priznavanje":

"Ovo će zahtjevati fleksibilnost, razmišljanje unapred i spremnost svih strana na kompromis. Potpuna normalizacija odnosa unaprediće evropsku budućnost cijelog regiona. Pozdravljam kontinuirano liderstvo Srbije u regionalnim ekonomskim integracijama koje mogu dalje da podstiču zemlje Zapadnog Balkana da primjene reforme neophodne za rast i prosperitet."