Predsjednica EK

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je u objavama na Twitteru potvrdila da je obavila telefonske razgovore sa liderima BIH, Albanije i Crne Gore i najavila da će „Evropa stajati uz svoje partnere na Zapadnom Balkanu" kroz isporuku Pfizerovih vakcina u aprilu, ali ni u jednom statusu se ne pominje Kosovo, prenosi Koha.

Ursula von der Leyen je ponovila obećanje da će Evropa pomoći Zapadnom Balkanu u vakcinaciji protiv koronavirusa i najavila isporuku 650.000 doza vakcine Pfizer u drugoj polovini aprila u balkanske zemlje.

Ona je  potvrdila da je obavila telefonske razgovore sa liderima BiH, Albanije i Crne Gore i najavila da će „Evropa stajati uz svoje partnere na Zapadnom Balkanu."

"Razgovarala sam sa Edijem Ramom o distribuciji vakcina u Albaniji, koju finansira Evropska komisija, kako bi se što pre vakcinisali zdravstveni radnici i ranjive kategorije. Zajedno ćemo prevladati pandemiju", rekla je za razgovor sa premijerom Albanije.
„Stojimo uz naše partnere na Zapadnom Balkanu. Razgovarala sam sa profesorom Krivokapićem o isporuci vakcina Crnoj Gori , koje finansira EU u cilju brže vakcinacije zdravstvenih radnika i osjetljivih grupa. Zajedno ćemo pobediti pandemiju“, navela je predsjednica EK o isporuci vakcina za Crnu Goru.

„Uz naše smo partnere na Zapadnom Balkanu. Razgovarala sam sa predsjedavajućim Vijeća ministara Tegeltijom o nabavci vakcina za BiH koju finansira EU, kako bi se što prije vakcinisali zdravstveni radnici i ranjive kategorije. Zajedno ćemo pobjediti pandemiju“, navela je Ursula von der Leyen o razgovoru sa Tegeltijem.

Ursula von der Leyen nije objavila ni jedan status u vezi sa Kosovom.

Kosovo je i dalje od rijetkih u kojoj vakcinacija protiv koronavirusa još nije počela.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore