Nema transparentnosti

Porodicama nestalih na Kosovu, ali i kosovskoj javnosti još uvijek nije pojašnjeno koje su tačno tačke Sporazuma o nestalim licima, za koji su zvaničnici delegacije Kosova za dijalog Beograda i Prištine, još u septembru rekli da je zaključen u Briselu, piše RSE, prenosi Zeri.

Zvaničnici prethodne vlade, bivšeg premijera Avdullaha Hotija, naglasili su da će se odredbe Sporazuma o nestalim licima primjenjivati samo ako se sa Srbijom postigne sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum. Međutim, detalji dogovora još uvijek nisu poznati.

Aktuelni premijer Albin Kurti obećao je da će pitanje nestalih osoba biti prioritet njegove vlade. Ali, ni zvaničnici aktuelne vlade još uvijek nisu dali nikakvo objašnjenje šta sadrže tačke Sporazuma o nestalim licima, o čemu su stranke u Briselu postigle dogovor.

Isto tako, ni aktuelni šef delegacije za razgovore o pitanju nestalih u kosovskoj radnoj grupi Ibrahim Makoli nije pružio pojašnjenja o tačkama oko kojih je postignut dogovor između Kosova i Srbije po pitanju nestalih lica.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, on je naglasio da, iako je postignut sporazuma oko pitanja nestalih, one neće biti sprovedene ukoliko ne postoji sveobuhvatan sporazum između Kosova i Srbije.

"Tačke oko kojih smo se složili nisu objavljene u javnosti, sve dok se ne postigne opšti sporazum, one ne postoje", rekao je Makoli.

Međutim, 19. novembra 2020. godine, na sastanku Vladine komisije za nestala lica na Kosovu, Makoli je naglasio da je u briselskom dijalogu postignut dogovor o stubovima, koji su principi, po pitanju nestalih osoba.

Prema njegovim riječima, to je značilo stvaranje zajedničke komisije, predvođene posebnim nominovanim za Evropsku uniju, mehanizma koji će biti odgovoran za nadgledanje i podršku procesu razjašnjavanja sudbine nestalih osoba.

"Dok će i ostali mehanizmi na terenu biti isti, koji su delovali do sada. Drugi je neograničen pristup svim lokalnim i međunarodnim arhivama, uključujući srpsku vojsku, policiju i druge snage, koje su učestvovale u činjenju zločina na Kosovu i skrivanju tijela ubijenih i masakriranih“, izjavio je Makoli tom prilikom.

Ahmet Grajqevci, predsjedavajući Koordinacionog savjeta udruženja porodica nestalih kaže da sada već oko sedam mjeseci, otkako je rečeno da je postignut dogovor o pitanju nestalih, čak ni predstavnici njihovih porodica nisu dobili nijednu informaciju u vezi sa ovim sporazumom.

"Niko nas nije obavjestio ni o čemu. Rekli su nam samo da se o tome razgovaralo, ali nisu nam dali nikakav materijal. Rečeno nam je da ćemo o tome razgovarati kasnije, da će oni obraditi materijal i doneti nam ga. Ali, nisu nam ga dali. Imaju ista obećanja više od 20 godina", rekao je Grajqevci.

Međutim, pohvalio je rad i zalaganje Vladine komisije za nestala lica i Instituta za sudsku medicinu, koji su, prema njegovim riječima, učinili sve da odgovore na zahtjeve porodica nestalih.

Isto tako, ni direktor Instituta za sudsku medicinu Arsim Gerxhaliu, koji je već dvije decenije dio procesa razjašnjavanja sudbine nestalih, kaže da nema podataka o tome oko čega je postignut dogovor delegacija Kosova i Srbije u Briselu.

"Što se tiče sastanaka u Briselu, kažem vam istinu da nikada nisam imao materijal, već samo na osnovu onoga što sam čuo. Nisam imao konkretan materijal da znam šta je potpisano i o čemu se razgovaralo“, naglasio je Gerxhaliu.

Premijer Kurti je u petak, 26. marta, nakon odavanja počasti spomen-obilježju u blizini Orahovca, rekao da će Vlada Kosova dati prioritet pitanju nestalih lica i da će za to potražiti pomoć međunarodnih partnera.

Izvor: Kosovo Online/Zeri