Šef evropske diplomatije

Šef evropske diplomatije Joseph Borell predstaviće danas u Briselu ministrima spoljnih poslova država članica EU izvještaj o stanju dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Lajmi.

Borell će informisati EU o najnovijim potezima Unije savjeta ministara u saradnji sa partnerima na Zapadnom Balkanu.

Prema zvaničnicima Unije Borell će predstaviti izvještaj povodom nedavne posjete specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu.

Oni su naveli da diskusija ministara spoljnih poslova EU o dijalogu i razvoju događaja u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane partnera EU nije predviđena, ali i da nije isključena.

Na dnevnom redu ministarskog zasjedanja su i odnosi sa Rusijom, nakon nedavnog uvođenja novih evropskih sankcija protiv Moskve, napori za stabilizaciju odnosa sa Turskom bez uvođenja sankcija, pandemija koronavirusa i druga svjetska pitanja.

Izvori iz EU takođe su potvrdili da će predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i Borell razgovarati sa državnim sekretarom SAD Antoniem Blinkenom, koji dolazi u Brisel na sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a.

Prema izjavi State departmenta, Blinken će sa kolegama iz NATO-a razgovarati o koracima koje atlantski partneri preduzimaju da bi suzbili pandemiju i podržali održivi oporavak svjetske ekonomije i razmjenili mišljenja o rješavanju krize, ali i o klimatskim promjenama i jačanju demokratije.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi