Stvaranje novih radnih mjesta

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) pokrenuće digitalnu platformu za umrežavanje firmi iz zemalja Zapadnog Balkana sa ciljem stvaranja novih radnih mjesta i ekonomskog oporavka regiona od posljedica pandemije korona virusa, saopšteno je danas.

Ova inicijativa, koju IFC sprovodi u partnerstvu sa Švicarskim sekretarijatom za ekonomska pitanja SECO, dio je šireg programa IFC-a za Srbiju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju, koji je pokrenut da proizvodnim firmama olakša pristup finansijskim sredstvima u iznosu od 45 miliona dolara.

Program predviđa i privlačenje stranih direktnih investicija u vrijednosti od pet miliona dolara i podršku stvaranju radnih mjesta visoke dodate vrijednosti, navedeno je u saopštenju IFC-a.

Direktorka Odjeljenja za razvoj privatnog sektora SECO-a Liliana de Sa Kirknof (Kirchknopf), rekla je da je proizvodnja trenutno u svim zemljama Jugoistočne Evrope drugi po veličini sektor mereno zapošljavanjem i treći po doprinosu bruto domaćem proizvodu.

„Procjenjuje se da sektor lake ili prerađivačke industrije samo u Srbiji zapošljava 200.000 ljudi, s tim što mala i srednja preduzeća doprinose više od 70 odsto u zaposlenosti“, objasnila je ona.

Regionalni menadžer IFC-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Ari Naim izjavio je da je izlazak iz krize izazvane pandemijom virusa korona šansa za zemlje Zapadnog Balkana da privuku sveže privatne investicije, stvore više kvalitetnih radnih mjesta i povećaju prihode.

„Ovim projektom želimo da povežemo mala i srednja preduzeća u regionu sa globalnim i regionalnim lancima vrijednosti, što im pomaže da poboljšaju svoju konkurentnost i omogućava brži rast“, naveo je Naim.

Iz IFC-a su ocjenili da mnoge proizvodne firme u zemljama Zapadnog Balkana, koje već deceniju pokušavaju da postanu dio globalnih lanaca snabdjevanja, nemaju kapacitete i veštine koje su im potrebne da bi se umrežile i povezale sa međunarodnim firmama.

IFC se udružila sa britanskom kompanijom Achilles—globalnim dobavljačem platformi za pretragu, na projektu čiji je cilj da razvije digitalno tržište koje će omogućiti umrežavanje proizvođača sa investitorima, kupcima i dobavljačima, navedeno je u saopštenju.