Od 10.800 stranih državljana

Od 10.800 stranih državljana prisilno vraćenih iz Njemačke prošle godine, 1.600 bili su državljani Albanije, od kojih se 926 vratilo u Albaniju. Dakle, Albanija je na drugom mjestu nakon Gruzije (928) na listi zemalja koje primaju izbjeglice prisilno vraćene iz Njemačke.

Ovo proizlazi iz odgovora njemačke vlade parlamentarnoj grupi Ljevica u Bundestagu. Gotovo četvrtina (2626) svih deložacija prošle godine bila je usmjerena na Zapadni Balkan. 719 je deportovano u Srbiju, 404 u Sjevernu Makedoniju, 300 na Kosovo, 169 u Bosnu i Hercegovinu i 109 u Crnu Goru.

Petina maloljetnika

Generalno, treba reći da je ukupno deportiranih u 2020. godini bilo tri puta manje nego prethodnih godina. Otprilike jedan od šest deportiranih prošle godine bio je maloljetnik. U povratcima u Albaniju, čak su maloljetnici (234) činili četvrtinu, dok je Sjeverna Makedonija više od trećine (145). Broj maloljetnika vraćen u druge zemlje Zapadnog Balkana: na Kosovu 62, Srbiji 227, u Crnoj Gori 44, i u Bosni i Hercegovini 45.

1571 Albanac vraćen sa granice

U dokumentu njemačke vlade također su dati podaci o vraćanju na granici, čiji je ukupan broj iznosio 19.600. Albanski državljani su drugi (1.571), nakon Rumuna (1.573). Glavni razlog odbijanja albanskih građana na granici bio je nedostatak vize ili boravišne dozvole.

Dobrovoljni povratak

Ali broj Albanaca koji se vraćaju iz Njemačke je mnogo veći. 6.380 albanskih državljana napustilo je Njemačku prošle godine, od kojih 2.006 dobrovoljnim povratkom. (Ostale zemlje zapadnog Balkana Srbija: 1.228, Sjeverna Makedonija 1.007, Kosovo 654, BiH 508), izvještava DW.


Lijevica zahtijeva prilagodbu boravišne dozvole

Organizacije za zaštitu izbjeglica generalno kritiziraju prisilni povratak u područja s velikom rasprostranjenošću virusa Corona. Ljevica je prošle godine organizovala kampanju protiv prisilnog povratka tokom korone. To je navelo vladu da obustavi deportacije do sredine prošle godine. Nastavili su ponovo, uz učešće aviokompanija, Lufthansa, Air Berlin i Bulgarian Air. Ulla Jelpke, poslanica lijeve stranke, u izjavi za medije kritizirala je vladinu politiku i pozvala na promjenu zakona o odbijenim azilantima i pravu boravka za osobe sa Duldungom.

U članku u časopisu Magazin, imigracioni stručnjak Hendrik Lammers iz IBIS Oldenburg piše da se smatra da polovina prisilnih povrataka su protivno zakonu. Lammers posebno kritizira politiku deportacije maloljetnika, koji su nerijetko prije deportacije prisiljeni čekati u zatvorima za deportaciju.