Generalni sekretar

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da podržava razvoj Kosovskih bezbjednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu, prenosi Klan Kosova.

 "Od decembra 2017. jasno sam stavio do znanja da je potez transformacije načinjen u pogrešno vrijeme i da je odluka doneta protiv savjeta NATO. NATO nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbjednosnih snaga pod njihovim prvobitnim mandatom, namjenjenim za civilnu odbranu“, rekao je Stoltenberg.

On je istakao da Sjevernoatlantski savez preispituje nivo angažovanja NATO sa Kosovskim snagama bezbjednosti, dodajući da su rasprave o tome između saveznika u toku.

Stoltenberg je takođe govorio o dijalogu između Srbije i Kosova u Briselu, koji je nazvao ključem stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

"Pozivamo Beograd i Prištinu da nastave sa naporima ka normalizaciji odnosa posebno kroz proces dijaloga uz posredovanje Evropske unije, koji ima za cilj postizanje sveobuhvatnog, trajnog i pravno obavezujućeg sporazuma, koji NATO nastavlja da podržava. To ostaje važno pitanje za mir i sigurnost regiona“, rekao je on.

Stoltenberg je rekao da i Beograd i Priština moraju da obezbjede da u regionu ne postoje tenzije, „da se uzdrže od izjava i akcija koje bi mogle dovesti do eskalacije i da ostanu usredsređeni na napredak u reformama i dijalog“.

"Podstičem obe strane da iskoriste ovu historijsku priliku i igraju konstruktivnu ulogu u pravcu bolje budućnosti Kosova i regiona. Takođe čvrsto verujem da budućnost čitavog Zapadnog Balkana leži u evroatlantskoj porodici“, naveo je on.

Upitan da prokomentariše ideju o promjeni granica, o kojoj se često govori posljednjih godina, Stoltenberg je rekao da nije stvar NATO da se bavi takvim pitanjima.

"KFOR će nastaviti svoju misiju u okviru mandata Ujedinjenih nacija da obezbjeđuje bezbjedno okruženje i garantuje slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, i u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine“, rekao je on.

Stoltenberg smatra da neće biti stvarnih izgleda za bolju budućnost na Balkanu, ni za Srbe ni za Albance, bez potpunog poštovanja ljudskih prava i prava zajednica.

"Konstruktivni dijalog je ključ regionalne stabilnosti. KFOR će preduzimati neophodne mjere za održavanje bezbjednog okruženja na Kosovu u svakom trenutku, u skladu sa mandatom Ujedinjenih nacija“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova