Referendum 1992.

Predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća u Preševskoj dolini Ragmi Mustafa, komentarišući 29. godišnjicu referenduma u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, rekao je da je to stecište narodne organizacije i političkog opredjeljenja za budućnost Preševske doline, dodajući da Kosovo mora da pokrene pitanje Preševske doline u dijalogu Srbije i Kosova, prenosi Kosovo Press.

Ragmi Mustafa je na svom Facebook nalogu napisao da su 1. i 2. mart najznačajniji datumi u novijoj historiji Preševske doline i naveo da je referendum 1992. godine stecište narodne organizacije i političkog opredjeljenja za budućnost Preševa, Bujanovca i Medveđe.

„To je najznačajnija prekretnica za slobodu i građansku jednakost. Izražena volja građana Preševa, Bujanovca i Medveđe na referendumu za teritorijalnu političku autonomiju Albanaca sa pravom ujedinjenja sa Kosovom je platforma za ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava Albanaca u Preševskoj dolini. To je definitivno model koordinacije i saradnje političkih i intelektualnih snaga u dolini. Ovaj građanski čin je najbolji vodič za jedinstvo u djelovanju narodne organizacije. Na 29. godišnjicu referenduma, politički status Albanaca iz Preševske doline još uvijek je neriješen. Hvala i vječna zahvalnost za viziju i organizaciju svih onih žena i muškaraca koji su imali hrabrosti da čak i pod životnim prijetnjama daju nadu Preševskoj dolini“, napisao je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press