Stav nepormjenjen

Visoki predstavnik spoljne politike EU Joseph Borell saopštio je da je stav EU da Kosovo mora da uskladi svoje postupke u skladu sa svojim ciljem integracije u EU, što se odnosi i na otvaranje ambasade u Izraelu, prenosi Reporteri.

Portparolka Borella Dinka Živalj je navela da bi Kosovo trebalo da uskladi svoje postupke sa rezolucijom 478 Savjeta bezbjednosti koja određuje izmještanje svih ambasada u Tel Aviv.

„Kosovo je integraciju u EU identifikovalo kao strateški prioritet i očekuje se da će se ponašati u skladu sa ovom predanošću. Kosovo bi trebalo da se uskladi sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti 478 iz 1980. godine, kojom se pozivaju sve članice UN-a, ambasade država članica EU i delegacija EU da presele svoje ambasade u Tel Aviv“, navela je Živalj, prenose Reporteri.

Živalj navodi da je stav EU u pogledu Jerusalima ostao nepromjenjen, i da EU smatra da pitanje statusa Jerusalima treba da bude riješeno pregovorima.

„EU je više puta ponovila svoju čvrstu posvećenost pregovaračkom i izvodljivom rješenju dvije države, izgrađenom na dogovorenim međunarodnim parametrima i međunarodnom pravu. U svojim zaključcima u decembru 2017. godine, Evropsko veće, šefovi država i vlada, ponovili  su da stav EU o Jerusalimu ostaje nepromijenjen. Dugogodišnji stav EU je jasan, a to je da se kroz  pregovore mora pronaći način za rješavanje pitanja statusa Jerusalima kao buduće prestonice dvije države i da se kroz pregovore moraju ispuniti težnje obe strane", rekla je Živalj.

Otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu izazvalo je podjeljene reakcije od članova međunarodne zajednice. Evropska unija i Turska usprotivile su se odluci vlade Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu, dok su ovu odluku pozdravili Izrael i SAD. Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti je na sastanku sa turskim ambasadorom u Prištini rekao da je uspostavljanje kosovske ambasade u Izraelu "pitanje koje će biti razmotreno", podsjeća Reporteri.

Kurti je prošle nedjelje primio pisma turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u vezi sa odlukom o otvaranju kosovske ambasade u Jerusalimu. Iako je turski predsjednik izrazio zadovoljstvo zbog Kurtijeve izjave da će preispitati odluku o uspostavljanju ambasade u Izrael, Netanyahu je u svom pismu napisao da očekuje da će Kurti otvoriti ambasadu u Jerusalimu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri