Britanski profesor

Britanski profesor na Londonskoj ekonomskoj školi i stručnjak za razvoj na zapadnom Balkanu, James Ker-Lindsay smatra da ideja o nacionalnom ujedinjenju Kosova i Albanije može pokrenuti niz lančanih reakcija na Balkanu i da je teško ostvariva zbog neophodne kvalifikovane većine za promjenu Ustava, prenosi Gazeta Express.

Lindsay je u intervjuu za Euronews rekao da je ideja o ujedinjenju Kosova i Albanije vrlo popularna, ali da posljednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju određeni pad podrške građana. Britanski profesor dodaje i da zagovornici ideje moraju da preciziraju da li će to biti federacija ili konfederacija između Kosova i Albanije.

Glavni problem po njemu je promena člana Ustava, koji zabranjuje Kosovu ujedinjenje sa drugim državama za šta je potrebna dvotrećinska većina.

"Najveća opasnost takve ideje su i lančane reakcije, i zahtjevi Albanaca u Sjevernoj Makedoniji, kao i Srba u regionu", dodao je

Ideje o promeni granica na Balkanu, po Lindsayju dovešće do oštrih reakcija i protivljenja međunarodne zajednice.

Prethodno je Ramush Haradinaj najavio da će ukoliko Kosovo ne postane član NATO kao nezavisna država u roku od 4 godine biti organizovan referendum za ujedinjenje sa Albanijom. Kandidat za premijera Albin Kurti izjasnio se da bi glasao "za" ukoliko se raspiše referendum o nacionalnom ujedinjenju Kosova i Albanije.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express