Petostruko ubistvo kod Smilovskog jezera

Krivični sud u Skoplju je osudio na doživotnu kaznu zatvora Alila Demirija i braću Agima i Afrima Ismailovića za petostruko ubistvo kod Smilkovskog jezera u okolini Skoplja u aprilu 2012 godine, prenosi RSE.

Sudija je u presudi naveo da su krivi za krivično djelo terorizma.

Optuženi Haki Aziri je dobio kaznu zatvora u trajanju od devet godina, a Fejzi Aziri je osuđen na 15 godina zatvora. Zbog nedostatka dokaza oslobođen je optuženi Sami Luta.

"Ovdje se nikako ne radi o običnom slučaju, već se radi o monstruoznom sadističkom ubijanju i likvidiranju djece, koji su tek postali punoljetni. Zamislite kako su se osjećala ova djeca, kleknuta na koljenima, šta li im je prošlo u toj sekundi i kako su se osjećala", rekao je sudija prilikom izricanja presude.

Devet godina nakon ubistva kod Smilkovskog jezera u blizini Skoplja, Krivični sud u Sjevernoj Makedoniji 23. februara izrekao je presude u slučaju "Monstrum", kada je ubijeno pet osoba, od čega četiri uzrasta od 18 do 21 godine.

Tog 12. aprila 2012. godine na obali jezera u blizini glavnog grada Sjeverne Makedonije ubijeni su Kire Tričkovski, Filip Slavkovski, Cvetančo Ačkovski, Aleksandar Nakjevski, uzrasta između 18 i 21 godine, kao i ribar, 45-godišnji Borče Stefanovski.

Od šestorice uhapšenih, trojica su optužena za ubistvo, dvojica za pomaganje, a u slučaju Samira Lute optužnica je povučena jer nije bilo dokaza. Sudu su nedostupni ostali Alil Demiri i Afrim Ismailović, koji su već devet godina u bjekstvu na Kosovu i njima se sudilo u odsustvu.

Ubistva su izazvala etničke tenzije i proteste u Sjevernoj Makedoniji između albanske i makedonske zajednice.

Tužiteljka Fatime Fetai je ocjenila da je ovaj događaj mogao da izazove ponovni konflikt i da dovede do mnogih nevinih žrtava. Naglasila je da je događaj pojačao mržnju između Makedonaca i Albanaca. U završnim riječima, Tužilaštvo je zatražilo doživotne kazne zatvora za Halila Demirija i braću Afrima i Agima Ismailovića, koji su optuženi za krivično djelo terorizma, odnosno direktno izvršenje petostrukog ubistva kod Smilkovskog jezera.

Za optužene Fejzija i Hakija Azirija, tužiteljka Fetai je tražila 15 godina zatvora za pomaganje počiniocima.

U rekonstrukciji slučaja, Fetai je rekla da su ubistva izvršili Alil Demiri i braća Afrim i Agim Ismailović. Prema toj rekonstrukciji, Haki Aziri ih je čekao u vozilu bez znanja zbog čega je tu, a Fejzi Aziri im je pomogao u bjekstvu.

Za vrijeme suđenja nije se dokazalo koji je od optuženih iz kojeg oružja pucao, ali se saznalo da je na žrtve pucano iz tri vrste vatrenog oružja.

Odbrana je u završnim riječima tvrdila da je slučaj “Monstrum” kompletno iskonstruisan. Prema njima, Tužilaštvo nije obezbjedilo dovoljno dokaza, ima samo indicije i ne dokazuje mogući motiv. Odbrana tvrdi da optuženi nisu pravi počinioci djela i da nisu teroristi.

U pitanju je ponovljeno suđenje, sa istom optužnicom za terorizam i pomaganje, a i optuženi su isti kao i u prvom suđenju.

Tok suđenja


Prvo suđenje je počelo 20. decembra 2012. godine. U junu 2014. godine šest optuženih su bili osuđeni na doživotnu kaznu zatvora. U novembru 2017. godine Vrhovni sud je ukinuo presudu i vratio proces na ponovno suđenje, a osuđeni su pušteni iz pritvora. Ponovno otvaranje slučaja je uslijedilo nakon što je tadašnja opozicija 2015. godine objavila prisluškivani materijal, takozvane bombe.

Zatim je slučaj preuzelo Specijalno javno tužilaštvo i suđenje je ponovo počelo u maju 2018. godine. U međuvremenu je SJO ukinuto, ali su tužioci iz tog tužilaštva ostali da vode taj slučaj. Socijaldemokratski savez i Demokratska unija za integracije, koji su sada u vladajućoj koaliciji, tražili su i obećavali međunarodnu istragu o slučaju, ali to se nije desilo.

Prisluškivani razgovori koje je objavljivao SDSM 2015. godine su bili novi dokazi i razlog za ponovno suđenje.

Lider SDSM Zoran Zaev tada je izjavljivao da "bombe" neće narušiti međuetničke odnose, ali da će dati mnoge odgovore. Zatim je 2015. godine u intervjuu za njemački list "Di Ceit" izjavio da istina o slučaju može izazvati sukobe u Makedoniji i dodao da su osumnjičeni nevini.

"Oni nepravedno sjede u zatvoru", rekao je Zaev u intervjuu koji je preneo Deutsche welle u maju 2015. godine.


Da li su 'bombe' donele nove dokaze?


Slučaj je pratilo mnogo spekulacija i političkih zloupotreba u periodu promene vlasti u Sjevernoj Makedoniji. Kao svjedoci u ponovljenom postupku su bili pozvani i čelnik stranke DUI Ali Ahmeti, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, bivši direktor Uprave za bezbjednost i kontraobavještajnu službu Sašo Mijalkov i bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.

Tužiteljka Fatime Fetai je rekla da "bombe" nisu donele suštinsku promjenu tužilačkog akta. Ona ne isključuje mogućnost da za ovaj događaj u budućnosti budu gonjene i druge osobe, ako takvo nešto proizađe iz iskaza dvojice optuženih koji su u bjekstvu.

Oni se nalaze na Kosovu, gdje izdržavaju kazne zatvora za druga djela, ali i pored obećanja kosovske vlasti, još uvijek nisu izručeni Sjevernoj Makedoniji.

Rođaci žrtava traže "da se sazna istina", a Sud, kao što kažu, ima obavezu prema porodicama žrtava, ali i prema čitavoj javnosti da odgovori šta se desilo 12. aprila 2012. godine.

Izvor: RSE