Narednih dana...

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je obećanje i Sjevernoj Makedonije nedavno uručio 4.680 doza Pfizerovih vakcina, a narednih dana će biti isporučeno preostalih osam hiljada koliko je obećano. Za razliku od njega, obećanje albanskog premijera Edija Rame da će dio vakcina ustupiti Kosovu još nije realizovano, prenosi Reporteri.

Rama je na konferenciji za medije prije nekoliko nedjelja, kada je u Albaniju stigla prva količina Pfizerovih vakcina, rekao da će dio tih vakcina ustupiti Kosovu.

On je kasnije rekao da to nije moguće zbog strogih pravila farmaceutske kompanije Pfizer, ali je naglasio da grupa od 50 ljekara iz kovid bolnice u Prištini može da se vakciniše u Albaniji.

Ipak, to do danas nije realizovano, iako se vakcinacija u Albaniji svakodnevo odvija.

Direktor Univerzitetske kliničke bolničke službe Kosova Valbon Krasniqi rekao je u intervjuu za EO da nadležne institucije čine sve kako bi vakcina što prije stigla na Kosovo.

„Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut za javno zdravlje su u stalnom kontaktu sa proizvođačima vakcina i očekujemo da vakcina stigne na Kosovo što je prije moguće. Prvo će se vakcinisati zdravstveni radnici i stariji sa hroničnim bolestima“, rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri